Регистрацията на колите ще може да се прави и в частни сервизи

0
В тях ще се подават и документите, номерът и талонът ще идват от КАТ
В тях ще се подават и документите, номерът и талонът ще идват от КАТ

Първоначалната регистрация на автомобилите ще може да се прави и в частни сервизи (специализирани пунктове за технически преглед), не само в КАТ.

Това предвижда проектът за Закон за пътните превозни средства, по който вече има консенсус между Пътна полиция и “Автомобилна администрация”. Липсата на разбирателство досега между двете ведомства стана причина другите два проектозакона - за движение по пътищата и за водачите, да бъдат публикувани за обществено обсъждане, а този за пътните превозни средства да бъде забавен, пише 24 часа.

В частни сервизи освен първоначалния преглед за регистрация ще се подават и документите , а служителите им ще ги внасят в КАТ. Така шофьорите няма да са принудени да пътуват до най-близкото подразделение на Пътна полиция, ако в града им няма такова, за да регистрират автомобил. Талонът и регистрационните номера ще се издават от КАТ, а частните сервизи ще имат право да дават временните номера, ако собственикът поиска.

От закона е отпаднало намерението контролът на пътя на камиони, автобуси и таксита да се поеме изцяло от пътните полицаи. Така се изчиствал и вторият спорен момент, тъй като от КАТ не бяха съгласни с тези допълнителни ангажименти.

С този проектозакон се изпълнява и настояване на ЕК техническите прегледи да не се правят от две институции, както е досега при нас - първоначалният в КАТ, а последващите в частни пунктове.

По проекта за новия закон се доуточнявали последни детайли и се очаквам скоро и той да бъде пуснат за обществено обсъждане.

Както вече сме писали, в него за първи път се регламентира дейността на автосервизите, което ще извади този бизнес на светло, ще може да се знае кога и какви ремонти са правени на един автомобил, ще може да се проследява и произходът на частите.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Утре с моя отивам за риба!
- Ооо, ти си рибарка?
- Ами, в началото лових малко, после спорта ме увлече, и сега пия като всички!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари