Нотариус: Вариантите за измама с автомобил са сведени до минимум

0
За минута получава информация от КАТ кой е собственикът, дали колата е с платен данък, има ли гражданска, че не е запорирана, че не се издирва, обясни Красимир Анадолиев
За минута получава информация от КАТ кой е собственикът, дали колата е с платен данък, има ли гражданска, че не е запорирана, че не се издирва, обясни Красимир Анадолиев Видео: БГНЕС

За минута получава информация от КАТ кой е собственикът, дали колата е с платен данък, има ли гражданска, че не е запорирана, че не се издирва

В последните 4 години се направиха изключително много изменения в законодателството – изгради се информационна система за обмен на данни с МВР и КАТ, с оглед на сигурността на сделките с моторни превозни средства. Откакто функционира системата, от 2018 г., няма случаи, в които да са извършвани противоправни деяния в областта на нотариалната дейност с МПС.

Това каза в интервю за БГНЕС председателят на Нотариалната камара Красимир Анадолиев.

Той обясни, че когато се отиде при нотариуса, той заявява в информационната система всички данни, в реално време.

За минута получава информация от КАТ кой е собственикът, дали колата е с платен данък, има ли гражданска, че не е запорирана, че не се издирва. Това е сигурността на сделката и това, което гражданите искат“, каза нотариусът.

Анадолиев подчерта, че след приключване на сделката новите данни автоматично влизат в масивите на КАТ и новият собственик вече е регистриран както там, така и в общината, в която живее притежателят на возилото. От думите му стана ясно още, че водачът има само едно задължение – да отиде в КАТ, за да си получи новия талон.

Нотариусът обясни също така, че тяхната работа е освен да съблюдават изрядността на сделката, да гарантират и събирането на местния данък.

Председателят на камарата каза още, че вече не е възможно и някой да си купи кола, и тя да не е прехвърлена на новия собственик, както се случваше преди, когато водачът „забравяше“ да отиде до КАТ, за да регистрира автомобила на свое име. По думите му това е довело и до край на застрахователните измами.

В последно време бяха направени и законодателни промени, тъй като имаше възможност автомобили с прекратена регистрация да бъдат продавани с писмен договор . От 1.01.2021 г. се промени чл. 144 от Закона за движение по пътищата като вече и те подлежат на нотариална заверка, с 3 изключения – когато лицето, което придобива е в чужбина; когато автомобилът е тотал щета или когато МПС-то е излязло от употреба“, обясни той и добави, че това е давало възможност да се избегне плащането на местния данък.

Анадолиев уточни, че ако има възможност за измама то тя е при продажбата на МПС с писмен договор между страните, тъй като той не е предмет на нотариална заверка.

По този начин може евентуално да си пишат симулативни цени, евентуално може да не се плати местен данък, но всичко е въпрос на морал на страните“, категоричен е нотариусът.

В посока сигурност е бил създаден и регистър на пълномощните и тяхната автентичност се проверява в информационна система.

От думите му стана ясно още, че вече цената, на която се изповядва сделката за продажбата на един автомобил се определя на базата на застрахователната му стойност и именно на базата ѝ се определя и размерът на дължимия местен данък, независимо от цената, на която продавачът дава возилото. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари