Референдум ще има със сигурност

6
Русенци ще трябва да отговорят само на един въпрос - искате ли кмета Пламен Стоилов и партия „ГЕРБ“ да ви управляват?
Русенци ще трябва да отговорят само на един въпрос - искате ли кмета Пламен Стоилов и партия „ГЕРБ“ да ви управляват?

На 21 февруари 2019 г., четвъртък, на заседание на Общински съвет - Русе Мариян Димитров направи изказване на тема: "Провеждане на референдум за чист въздух в Русе".

По този повод той каза:

"УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

Какъвто и да е резултата от днешното гласуване, със сигурност референдум ще има, ако не сега, то през октомври тази година. Тогава русенските избиратели ще трябва да отговорят само на един въпрос, зададен кратко, точно и ясно – искате ли кмета Пламен Стоилов и партия „ГЕРБ“ да ви управляват. За вас остава днес да покажете с гласуването си дали подкрепяте кмета Пламен Стоилов или уважавате исканията на русенските граждани!"

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Чрез внесената на 25 януари 2019 г. подписка, 15 512 русенци заявиха, че не одобряват водената вече 8 години екологична политика, близка до геноцид, от кмета Пламен Стоилов и неговия екип. Разбира се, с приближаването на изборите, кметът е претърпял голямо развитие по тази тема, поне на думи. Помним от преди 4 години негови твърдения, че в Русе нямало екологичен проблем, а всичко се дължало на умишлено запалени гуми, за да може „ГЕРБ“ да загуби изборите. Днес е пръв борец за чист въздух. Само че, русенци не искат думи, а очакват адекватни управленски действия. С провеждането на референдума те искат да кажат на политиците какви точно действия очакват от тях.

Присъствах на заседанията на всички постоянни комисии. Там стана ясно, че „ГЕРБ“ правят всичко възможно, за да провалят провеждането на референдума. Събина Павлова, д-р Чакърян и Сашо Нунев възпрепятстваха видеозаписите в комисиите, в които участваха, с цел да не се документира двуличието на съветниците от „ГЕРБ“. Орлин Дяков констатира, че желаещите провеждането на референдума 15 512 русенци мразят него и партията му.

Г-н Дяков, ако все още мислите така, не е ли по-морално да подадете оставка като общински съветник ?!

Съветниците от „ГЕРБ“ многократно твърдяха, че подписалите се под искането за провеждане на референдума не са прочели въпросите, вероятно изхождайки от собствения си опит да не си четат материалите за заседанията на общинския съвет и да гласуват както им е наредило партийното ръководство. Други противоречащи си упреци бяха, че въпросите не са кратки, точни и ясни, но така пък зададени, с тях не били уточнени всички подробности. Съветници от управляващото мнозинство стриктно се придържаха към изпратените им опорни точки, наречени Становище на кмета Пламен Стоилов.

Това Становище е жалък опит да се изнасили правото на тема незаконосъобразно зададени въпроси. Поради липса на време ще коментирам само твърденията относно въпрос № 3. Доста развинтена фантазия трябва да има човек, за да свърже пряко начина на сметосъбиране и сметоизвозването с размера на такса смет. Възможно ли е външни изпълнители да извършват тези дейности на по-ниски цени от Община Русе, въпреки че си начисляват печалба и ДДС върху нея ?! Ако се приеме направеното предложение, вероятно ще трябва да се намали такса смет, но това не е предмет на искания референдум. Референдумът няма да се произнася и по въпроси свързани с правомощията на кмета да обявява обществени поръчки. Когато тези дейности се извършват от Община Русе те няма да отговарят на изискванията на ЗОП и само за тях няма да се провеждат обществени поръчки. Практиката показва, че обществените поръчки са най-големия източник на корупция. Те са и източници на пари за закупуване на гласове по време на избори, защото купувачите не харчат собствени пари, а злоупотребяват с парите на данъкоплатците.

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

Какъвто и да е резултата от днешното гласуване, със сигурност референдум ще има, ако не сега, то през октомври тази година. Тогава русенските избиратели ще трябва да отговорят само на един въпрос, зададен кратко, точно и ясно – искате ли кмета Пламен Стоилов и партия „ГЕРБ“ да ви управляват. За вас остава днес да покажете с гласуването си дали подкрепяте кмета Пламен Стоилов или уважавате исканията на русенските граждани !

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари