Мариян Димитров: Г-н Милков, ще сезирате ли прокуратурата за евентуално извършено престъпление?

0
Правя питане от името на „онези от вън“ относно наложена финансова корекция в размер на 70 136 лева на Община Русе
Правя питане от името на „онези от вън“ относно наложена финансова корекция в размер на 70 136 лева на Община Русе

На 10 септември 2020 г. на заседание на Общински съвет - Русе Мариян Димитров направи питане на тема:

"Наложена финансова корекция в размер на 70 136 лв. на Община Русе, по проект „Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност и мерки, съгласно Наредба 4 за достъпна среда на Комплекс за социални услуги за деца и семейства"

Той заяви:

"Както казва господин Орлин Дяков (общински съветник от партия „ГЕРБ“ и директор на театъра), правя питане от името на „онези от вън“ (протестиращите) относно наложена финансова корекция в размер на 70 136 лв. на Община Русе, по проект „Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност и мерки, съгласно Наредба 4 за достъпна среда на Комплекс за социални услуги за деца и семейства“. Обществената поръчка е обявена от администрацията на кмета на партия „ГЕРБ“ – Пламен Стоилов.

По този повод искам да задам на кмета Пенчо Милков следните въпроси: 

1. Коя фирма или кои експерти са изготвили заданието за проведената обществена поръчка?

2. Какво възнаграждение общо е изплатено на екипа за изготвеното задание?

3. Кой е утвърдил изготвеното задание – кмета Пламен Стоилов или кое точно оправомощено от него лице?

4. Комисия в какъв поименен състав и с каква квалификация е провела процедурата за избор на изпълнител по обществената поръчка?

5. Какво възнаграждение общо е изплатено на тази комисия?

6. Поименно и с каква квалификация, кои физически или юридически лица управляват този проект?

7. Какви възнаграждения общо са изплатени на екипа за управлението на проекта до този момент?

8. Ще сезирате ли прокуратурата за евентуално извършено престъпление от общ характер?

УВАЖАЕМИ  ОБЩИНСКИ  СЪВЕТНИЦИ,

УВАЖАЕМИ  ГОСПОДИН  ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТЕ,

Както казва господин Орлин Дяков (общински съветник от партия „ГЕРБ“ и директор на театъра), правя изказване от името на „онези от вън“ (протестиращите) относно наложена финансова корекция в размер на 70 136 лв. на Община Русе, по проект „Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност и мерки, съгласно Наредба 4 за достъпна среда на Комплекс за социални услуги за деца и семейства“. Обществената поръчка е обявена от администрацията на кмета на партия „ГЕРБ“ – Пламен Стоилов.

С решение № 4587 от 16.04.2020 г. на Върховен административен съд - което е окончателно, влезе в сила административната мярка - финансова корекция, наложена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на Община Русе в размер на 70 136 лв. за незаконосъобразно проведена обществена поръчка за ремонта на Комплекс за социални услуги за деца и семейства. Община Русе е осъдена да заплати 4 891 лв. разноски по водените дела. Тя е заплатила и адвокатския хонорар на пълномощника си по делото пред ВАС.

Нарушенията при проведената обществена поръчка се изразяват в незаконосъобразна методика на оценяване, която не осигурява на участниците достатъчно информация за правилата, които ще се прилагат при определянето на оценката по всеки показател. Липсата на обективна оценка дава неограничена свобода на комисията за избор и не гарантира реална конкуренция, не гарантира обективно класиране на участниците и дава възможност за субективизъм при определяне на комплексната оценка на участниците. Това води до разубеждаващ ефект за потенциалните кандидати, съответно до ограничаване на конкуренцията. Според съда методиката е дискриминационна и позволява неравно третиране на потенциалните участници.

Заложените в обществените поръчки показатели не гарантират определянето на изпълнител, който да предлагат най-качествено изпълнение. По горните причини е подадена само една оферта, обявената за печеливша и тя е на небезизвестната фирма  „ДЖИ ТИ ЕР ГРУП" ЕООД.

Това е в разрез с правилата на Европейския съюз за обективност при обществените поръчки. Нарушени са принципите за публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция и равнопоставеност. Нарушенията са съществени и имат за последица нанасяне на вреда на средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

1. Коя фирма или кои експерти са изготвили заданието за проведената обществена поръчка?

2. Какво възнаграждение общо е изплатено на екипа за изготвеното задание?

3. Кой е утвърдил изготвеното задание – кмета Пламен Стоилов или кое точно оправомощено от него лице?

4. Комисия в какъв поименен състав и с каква квалификация е провела процедурата за избор на изпълнител по обществената поръчка?

5. Какво възнаграждение общо е изплатено на тази комисия?

6. Поименно и с каква квалификация, кои физически или юридически лица управляват този проект?

7. Какви възнаграждения общо са изплатени на екипа за управлението на проекта до този момент?

8. Ще сезирате ли прокуратурата за евентуално извършено престъпление от общ характер?

МАРИЯН ДИМИТРОВ

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари