Разпознавате ли пилота на снимката?

2
Авиобаза „Равнец“ някога бе образцово поделение на Военновъздушните сили на България
Авиобаза „Равнец“ някога бе образцово поделение на Военновъздушните сили на България

Авиобаза „Равнец“ някога бе образцово поделение на Военновъздушните сили на България.

Намираше се край бургаското село Равнец. Разполагаше с летище с 2 писти (дълги съответно 2,6 и 2 км), с покритие от бетонови плочи и обработени със смола фуги.

От 50-те до 90-те години базата е основна въздушна отбранителна единица на южната част на морската граница и заедно с базата в Безмер охранява югоизточната сухопътна бразда, пише Флагман.бг

Летището край Равнец започва да се използва като военно от 14 и 15 май 1953 г., когато 15-и изтребителен авиополк се пребазира на него. През 1989 г. полкът е преоборудван с изтребители МиГ-29 . Първият каца в базата на 15 юни.

В периода от 1992 до 2001 г. техниката и пилотите са предислоцирани в базата в Граф Игнатиево, а базата в Равнец е оставена като резервно летище за ремонти и аварийно кацане. Впоследствие то е закрито и е изоставено на произвола на съдбата.

Авиобазата е неразривно свързана и с името на новия президент на България Румен Радев. Той служи там между 1987-1999 г.

Във военното поделение, в ескадрилата в „Равнец“ действали железни правила, които се спазвали от всички и затова те се чувствали свободни. Всичко останало се считало за анархия. Самият Радев по време на предизборната си кампания в Бургас каза, че закриването на авиобазата е сериозна грешка. „Настоящето доказа, че закриването на авиобазаРавнец“ е грешка, защото Черноморският регион придобива все по-голяма важност в системата за национална и колективна сигурност.“

Източник: flagman.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари