"Ръкописна бележка" е спряла обявяването на Летище Русе за паметник на културата

3
Тепърва предстои да се види дали от пистата край Русе ще излетят обещаните пътнически самолети Airbus и Boeing
Тепърва предстои да се види дали от пистата край Русе ще излетят обещаните пътнически самолети Airbus и Boeing

Тепърва предстои да се види дали от пистата край Русе ще излетят обещаните пътнически самолети Airbus и Boeing

Редът е такъв, че всички предложения за обекти, които да бъдат обявени за паметници на културата, се обсъждат и гласуват от специализирания обществен съвет. След това в едномесечен срок министърът на културата трябва да издаде заповед, с която да формализира решението, и така сградите да бъдат защитени от събаряне или други кардинални ремонтни дейности.

Специализирания експертен съвет за опазване на недвижими културни ценности се събира в края на декември 2022 г. и единодушно подкрепя идеята Летище Русе да бъде обявено за паметник на културата. Едва през юни следващата година е подписан протокола от министъра, с който решението да бъде формализирано. В него обаче Найден Тодоров пише следната ръкописна бележка непосредствено до подписа си: “Без точка 3, която да бъде допълнително обсъдена във формат представител Русе, министър, зам-министър, дир. НИНКН”. “Точка 3” се отнася именно за Летище Русе.

Между месеците декември 2022 г. и юни 2023 г. настъпва една съществена промяна – общината подписва договор с фирмата “Еърпорт Русе” за безвъзмездно ползване на русенското летище през следващите 10 години. Пред обществото сделката е представена като опит да се подновят редовните самолетни линии от и до крайдунавския град, но както “За истината” писа, зад сделката прозират частни бизнес интереси.

Торовов, който в момента е директор на Софийската филхармония, отказа да отговори с какъв мотив е настоявал за допълнително обсъждане, провело ли се е то, както и оказван ли му е натиск от страна на местната администрация в Русе, или частната компания, стопанисваща в момента летището, за да забави максимално статута на сградата като паметник на културата. До публикуването на този текст становище не беше получено и от Министерството на културата, пише сайтът За истината.

От Националния институт за недвижимо културно наследство потвърдиха за “За истината”, че към 11 октомври 2023 г. Летище Русе е без статут за паметник на културата от национално значение.

В писмо на „Докомомо България“ – неправителствена организация, която се занимава с опазване на архитектурата, до Министерството на културата от месец юли т.г. се говори за “непрофесионални и некомпетентни действия” от страна на служебния министър Найден Тодоров. Оттам призовават ведомството незабавно да отстрани грешката с протокола, за да се запази сградата на аерогарата като значим образец на следвоенния модернизъм в България. От организацията напомнят, че през 2021 г. не друг, а кметът на община Русе Пенчо Милков е изразил одобрение за идеята за сградата на летището да получи статут на паметник на културата.

Големият проблем с Летище Русе е, че договорът между общината и „Еърпорт Русе” не задължава дружеството да осигури редовни пътнически самолетни линии. В него са залегнали изисквания, като изграждане на система за видеонаблюдения, ограда, изработване на устройствен план и др.

Тези стъпки са необходими на самото дружество-инвеститор, за да оперира със своите самолети за борба с градушките.

По този повод от Община Русе казаха за “За истината” през март т.г., че в решението на Общинския съвет за отдаване на летището, както и в сключения договор, се споменава, че летището може да се използва единствено като гражданско

В случай, че то не функционира според уговореното предназначение, общината има правото да прекрати договора.

“15-те задължителни точки надхвърлят действията, които ползвателят е нужно да извърши, за да оперира полети единствено свързани с борба срещу градушки”, казаха от Община Русе в отговор на въпроса как ще бъде защитен интереса на гражданите. От там допълват, че удостоверението за експлоатационна годност, което инвеститорът също трябва да осигури в срок от една година, “ще позволи осъществяване на регулярни граждански полети”.

Досега “Еърпорт Русе” ремонтира сградата на пътническия терминал, изгради 9-километрова ограда и възстанови осветлението на пистата. Тепърва предстои да се види дали и кога от пистата край Русе ще излетят обещаните пътнически самолети Airbus и Boeing, или там ще продължат да кацат само добре познатите частни самолети и такива за борба с градушките.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    17
    Бывалый
    Три проекта се правиха за концесиониране на Щръклево и нищо. Сега се е намерил някой да прави нещо и дайте да искаме да отвори линия до Ню Йорк. Хайде по-леко с фантазиите, моля!
  • 2
    16
    Бывалый
    Няма да стане това с редовните полети и спрете с тази наивна история.
  • 1
    15
    До тринадесети
    Че си полуръст - вярно е, явно и любовта ти към Путлер ти е размътила мозъка. Не можеш да сравняваш обучението в Софийския университет с това в Русенския тракторен ВУЗ. Балкан разлика. Дори и да има някой гастролиращи софийски преподаватели, те идват за няколко дни, четат по цял ден лекции, и накрая нивото на усвояване е критично ниско. правилно е написано - виж каква е реализацията на студентите. Абе Русе обучаваше и трябва да обучава инженери - в това ни е силата. Всичко друго е смехория. Юристи, икономисти, не знам какво още. Остава и театрален факултет да открият
  • 6
    14
    Траянчо
    Долу Пенчо и неговите Пънчовчета Долу БСП изметта
  • 7
    13
    Полуръст путин
    Абе псевдо русенецо ...правото е едно и също и в Русе и в София ...Че и преподователите са едни и същи .Сигурно в София серат прави ,че са толкова компетентни ...Че дай да закрием всичко извън лайняната ни столица ...то в прованса все боклуци преподават ...на боклуци .Да ти го туря ...бе боклук ...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари