Антрактът свърши, сагата с Летище Русе продължава

8
Община Русе в ролята на лобист на частна компания или защитник на обществения интерес?
Община Русе в ролята на лобист на частна компания или защитник на обществения интерес? Снимка: Община Русе / Facebook

Община Русе в ролята на лобист на частна компания или защитник на обществения интерес?

Това продължава да бъде въпрос без категоричен отговор щом стане дума за Летище Русе.

През последната седмица на декември Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) препотвърди решението си от преди точно една година сградата на русенското летище да бъде обявена за паметник на културата от национално значение. До прегласуване се стигна, след като собственикът ѝ – Община Русе внесе възражение срещу процедурата.

Експерти определят зданието като “бижу на следвоенната модернистична архитектура”. Според Общината пък подобни хвалебствия са пресилени, тъй като то не се отличава от останалите летищни терминали, строени по същото време, пише Кристиян Юлзари в "За истината".

Новото решение на СЕСОНКЦ бе взето с 12 гласа “за” и един “против”. То до голяма степен преповтаря предишното, с изключение на два от т.нар. временни режими за опазване – изисквания, с които стопаните на обекта трябва да се съобразят, при ремонта и поддръжката на сградата.

Промените позволяват извършването на ново строителство на сгради и инфраструктура след изготвяне на подробен устройствен план и съгласуване с културното министерство. Въпреки изменението, което е в полза на Община Русе, тъй като проправя по-лесен и бърз път за реконструкцията на летището, оттам намекнаха, че отново ще обжалват взетото решение.

В момента летището се стопанисва от частното дружество „Еърпорт Русе“ на бизнесмените Антони Търницов и Христо Крушаров. Тяхното намерение е да възстановят редовните самолетни линии от и до Русе. За целта в началото на 2023 г. двамата подписаха договор с русенската община за безвъздмезно право на ползване на летището за 10 години.

Изцяло забраната за извършване на ново строителство в сградата и в охранителната й зона би довела до невъзможност за ползването й съобразно предназначението й”, заяви Елена Тодорова, началник на отдел “Правно и нормативно обслужване” в Община Русе. Тя допълни, че няма никаква опасност за сградата, тъй като общината “няма намерие за разширяване, пристрояване или надстрояване. Такива не се предвиждат от ползвателя – той няма и право на подобни действия”.

Приетите временни режими за опазване ще влязат в сила след заповед на министъра на културата, която да официализира решението на СЕСОНКЦ. Това са превантивни мерки, уточниха експерти по време на обсъждането. Те ще действат, докато не се намери решение, което да защитава цялостта на сградата и същевременно да позволи тя да покрие съвременните стандарти за гражданска авиация.

Чии интерес защитава Община Русе

Редът за това една сграда да получи статут на паметник преминава през няколко етапа. Първо експерти изготвят и внасят предложение в Националния институт за недвижимо културно наследство. То се разглежда на заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ). Ако бъде одобрено, статутът е на един подпис разстояние – този на министъра на културата.

Последната стъпка е чиста формалност. В правомощията на министъра е единствено да отложи дадено решение на Съвета, ако срещу него има внесено възражение от заинтересовано лице. В този момент „звездите се подреждат“.

След като в края на 2022 г. СЕСОНКЦ гласува единодушно статута на сградата, Община Русе се възползва от правото си и обжалва решението. Пред тогавашния служебен министър на културата Найден Тодоров имаше два варианта. Или да отхвърли възражението и да издаде статут, или да го уважи и да спре процедурата. В последния си работен ден той избра второто с аргумента, че е необходимо допълнително обсъждане.

Тодоров отказа да отговори на въпроси на “За истината” защо е взел това решение и дали то има връзка с факта, че самият той е от Русе.

Архитект Никола Янев от неправителствената организация „ДОКОМОМО България“ определи като “тъжен” факта, че в Община Русе липсва разбиране защо сградата трябва да бъде обявена за културна ценност. Процедурата за това стартира още през 2021 г., след като в публичното пространство се появиха слухове, че голяма малайзийска компания иска да инвестира милиарди, за да изгради голям логистичен център. Тогава русенската община изрази пълна подкрепа за статута на сградата, припомни архитект Янев. Към днешната дата позицията на кмета Пенчо Милков е точно обратната. “Русенци трябва да кажат дали ще бъде мавзолей или летище”, заяви той преди време.

Неизяснени въпроси

Внасянето на жалба в Министерството на културата след първото гласуване за статута на летището съвпадна с момента, в който Община Русе подписа договора с “Еърпорт Русе” за безвъзмездно право на ползване . “За истината” вече съобщи, че сделката се случи за няколко дни без проведено обществено обсъждане.

Според сключения договор “Еърпорт Русе” има още една година, за да изпълни списък от общо 12 условия, необходими за функционирането на летището като такова. В противен случай Община Русе ще може си върне собствеността.

В края на миналата година стана ясно, че стопанинът е внесъл документи за сертификация в Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“. Преди това беше изградена осветителната система на полосата за излитане и кацане, както и 9-километровата периметрова ограда.

Хоризонтът пред бъдещото летище е светъл. С това впечатление би останал всеки, който чете прессъобщенията на русенската община. И към настоящия момент обаче нито “Еърпорт Русе”, нито Общината са оповестили да е правен икономически анализ дали подобно начинание би било рентабилно, както и дали има авиокомпании с интерес да поддържат редовни линии до Русе.

Що се отнася до статута на пътническия терминал като паметник на културата, топката е в общинската администрация. Ако тя отново внесе възражение, настоящият министър на културата Кръстьо Кръстев ще трябва да вземе финалното решение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    За едни паркинг
    За други летище, ти за града кво остави?
  • 1
    5
    Летището
    Плаче народа,плача и ,Аз.Слава на фалирала България на нейната погубена армия и на измекярите в управлението на общината и държавата.
  • 7
    4
    До ПЕДАГОГ
    Моля,моля изразявайте се на български език за да ви разбере и баба Гана на село.Таргет групи? Бих казал целеви групи.Стига си пъхахте в езика и устата англосаксонски лайняни изрази.Турците не са унищожили четмото,писмото и езика ни,с ние сами се отричаме от него,лека и полека.Събудете се всички от "криворазбраната цивилизация".Не бъдете прости хора,себеуважавайте се.Чуждиците изместват еьика Ви и самите Вас персонално от българско самоопределение и идентичност.Етнос Бг.изчезва от собствената си глупост.
  • 4
    3
    педагог
    Една сграда има значение когато има съдържание . Иначе е куха черупка без стойност. В случая Летище Русе би могло да бъде използвано за бизнес пътувания , туристически пътувания и т.н. Но за това трябва да има реклама, провокиран интерес към таргет-групи и още . Кое привлича хората като мухи - хазарт, задоволяване на инстинктите . Без пари - толкоз.
  • 2
    2
    Осман
    Имайте малко търпение. Извънземните още не са видели че летището е завършено. Скоро ще има новини че са кацнали НЛО.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари