Работодатели: Компенсацията за по-скъпия ток е недостатъчна

0
Затова във вторник работодателите организират протест
Затова във вторник работодателите организират протест Снимка: БГНЕС

Затова във вторник работодателите организират протест

Компенсацията от 50 лв. за мегаватчас, с която държавата планира да подпомогне бизнеса заради растящата цена на тока на свободния пазар, е крайно недостатъчна. Това коментира в "Говори сега" по БНТ председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев.

От работодателската организация настояват за по-високи компенсации. Според тях парите може да дойдат от свръхпечалбите от по-високата цена на електроенергията, натрупани в енергийните държавни дружества и бюджета. По изчисления на работодателите в някои държавни дружества и фондове, а също и в бюджета има натрупани около 2 млрд. лева свръхпечалба от високата цена на тока.

Затова във вторник работодателите организират протест, подкрепен и от синдикатите, с искане за допълнителни мерки срещу поскъпването на електроенергията и още компенсации за купувачите на ток на свободния пазар.

В студиото на "Говори сега" президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов потвърди, че синдикатът се присъединява към протеста на работодателите. Според него пари за компенсации може да се вземат не само от печалбите на държавните дружества, но и от частните фирми, които участват в търговията и също получават свръхпечалба от по-скъпия ток.

Президентът на КТ "Подкрепа" коментира и проблема с планираното затваряне на въглищните централи у нас. Според него в Плана за възстановяване и устойчивост, който България представи на Европейската комисия, не е ясно разписано какви мощности ще се построят, за да компенсират спирането на производството на електроенергия от въглищните ТЕЦ-ове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари