Димитър Манолов: В Германия демонтират ветрогенератори, за да копаят въглища

0
Ако въглищната енергетика не участва в енергийния баланс, ще останем без ток, каза синдикалистът
Ако въглищната енергетика не участва в енергийния баланс, ще останем без ток, каза синдикалистът Видео: NOVA

Ако въглищната енергетика не участва в енергийния баланс, ще останем без ток, каза синдикалистът

„Това го наричам полуспоразумение. Не можаха да бъдат ангажирани всички участници там. Още преди да се положат подписите под това споразумение, реакциите не бяха еднозначни”. Така Димитър Манолов от КТ „Подкрепа” коментира преговорите с миньори и енергетици вчера в НС.

„Имаше включвания от колегите на „Хаинбоаз”. Техните представители подписаха това споразумение, но реакциите бяха неодобрителни”, каза Манолов.

„Вчера предложих друг подход, който не се възприе - да се разделим за няколко часа, да направим консултации и след това да се съберем отново и да се разберем какви ги вършим”, каза той.

Манолов коментира и това, че протестиращите на АМ „Тракия” също днес ще решават какво да правят. „Моята прогноза е, че няма да се откажат от протестите”, каза синдикалистът.

Той разясни малко и договореното вчера споразумение.

„В първата част на този текст става дума за ТЕЦ-2, който е централата, която осигурява баланса. Тя е най-голямата като производствен капацитет. В споразумението беше записано, че тя ще се третира като част от критичната инфраструктура. Втората част касае частните предприятия – ТЕЦ „Бобов дол”, „Брикел”, топлофикациите в Перник, Сливен, Русе, мисля, че и малкия ТЕЦ в Димитровград. Те ще работят, докато могат да издържат в тази пазарна среда, в която се намират”, обясни Манолов.

Той коментира, че в ТЕЦ-Бобов се планира преминаването от въглища на газ. Там се строи и фотоволтаичен парк. „Двете предприятия ще заработят заедно. Предполага се, че ще издържат на този режим с увеличени въглеродни квоти. И „Бобов дол” ще го бъде по-дълго време”, каза Манолов.

Спор на преговорите е имало по въпроса с механизма за капацитет след 2025 г.

„Твърдеше се, че не сме кандидатствали по този механизъм, Теменужка Петрова каза, че сме кандидатствали, но процедурата не е довършена. Това значи, че ако бъде довършена, може да се кандидатства за удължаване”, обясни той.

„Когато 60% от разходите си е за нещо, което някой ти е наложил, говоря за квотата, в това няма нищо пазарно, това е чиновнически диктат. Ако въглищната енергетика не участва в енергийния баланс, ще останем без ток. Вечерта след 18:00 часа фотоволтаиците не произвеждат”, коментира Манолов.

Според него „системата е така замислена, че те да бъдат смачкани и да не могат да издържат финансово”.

„Аз съм за всяка алтернатива, която може да свърши работа, но нека да я видим. В Германия демонтират ветрогенератори, за да копаят въглища. В Германия отварят въглищни централи, никой не може да го отрече. Миналата година отвориха 12”, каза той.

Манолов каза, че синдикалистите са притеснени, че в тези 7 точки, които са договорени вчера, няма гаранции.

„Аз също не се подписах под това споразумение. Не мога да се подпиша, когато мои хора не са се подписали”, каза синдикалистът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    гост
    Като бонуси щели да ги набучат в задниците на сите зелени .Скоро ще усетят дебелото отзад. Впрочем вече го усещат , всички корпорации се спасяват към САЩ . Рецесията иде неумолимо към идиотите.
  • 1
    4
    От Германия
    Този е съвсем изкукал и разпространява откровени ЛЪЖИ! Типичен кумуняго-герберасто-депесар!
  • 0
    3
    ЗА ЗЕЛЕНИТЕ ИДИОТИТЕ
    https://www.ise.fraunhofer.de/en/press-media/press-releases/2023/german-net-power-generation-in-first-half-of-2023-renewable-energy-share-of-57-percent.html
  • 1
    2
    Дидо
    Нищо общо с реалността, в Германия местят ветрогенератори! Редакцията защо нищо не публикувате за ощетяването на Русе с 10 милиона годишно заради глупостите на Печно и буферния паркинг, от разследването Антикорупционен фонд?
  • -4
    1
    папагал
    Какви глупости говори тоя пияница ! Няма как да копаят за въглища в Германия, там са само на зелена енергия... Що за олигофрен е тоя капут....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари