Работещите българи вече са под 3 милиона

3
Данни на НСИ показват тревожна тенденция на пазара на труда
Данни на НСИ показват тревожна тенденция на пазара на труда

Данни на НСИ показват тревожна тенденция на пазара на труда

Заетите лица в България паднаха за първи път под нивото от 3 милиона души и са били средно 2,930 милиона за цялата 2023 г. Това е по-малко дори от 2020 г., когато заради пандемията бяха затворени много бизнеси, показват ревизираните данни за пазара на труда за 2023 г., които НСИ публикува.

През 2019 г. в България на работа се водеха 3,2 милиона души, които намаляха до 3,1 млн. през 2020 г. и до 3,08 млн. през 2021 г. Спадът беше преодолян през 2022 г., когато броят на заетите се повиши до 3,150 млн. души, но през 2023 г. се оказва, че има още по-голям срив, отколкото по време на локдауните.

Като процент от населението при дела на заетите няма значителна промяна, процентът дори се е увеличил леко, за да стигне 70,7%. Но това се дължи на факта, че преброяването на населението през 2021 г. коригира данните и броят на българите за първи път падна под 7 милиона, за да стигне 6,5 милиона, пише Novini.bg.

По всичко личи, че експанзията на пазара на труда, съпътствала икономическото оживление след пандемията, е изчерпана. След преодоляването на първоначалния шок почти всички отрасли успяха да възстановяват заетостта си, а някои дори да надхвърлят постиженията си отпреди кризата. За по-нататъшно разширяване на заетостта и свиване на безработицата на дневен ред са фундаменталните реформи – преквалификацията на възрастните и ученето през целия живот, ограмотяването и усвояването на фундаментални умения от трайно безработните”, коментира икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Данчо-ментата и компания
    Недейте да пишете глупости ! Няма никаква тревожна тенденция. Работещите в беге-то отдавна са под три милиона. Има много, които нито произвеждат нещо, нито внасят осигуровки в бюджета, но официално се водят "на работа" - това са т.наречените "държавни служители", "държавна администрация", "слуги на държавна хранилка" . Точно на тези всяка година им вдигат заплатите без да произвеждат нищо. Погледнете графиката на произведения Брутен Вътрешен Продукт - през последните години пада рязко като отсечено дърво. А заплатите всяка година се вдигат. Това значи, че постоянно се вдигат заплатите само на хора, които нищо не произвеждат. А именно гореспомената държавна администрация, пълна с праразити на дъжавна хранилка. И защо тия държавни нищо-правци не внасят осигуровки както всички останал българи?! Тея държавни паразити българи ли са, или не?
  • 3
    3
    Ахмад Ал Камил бин Петрол
    Спокойно, ще изнесем няколко партиди от населението нашия пустинно-петролен регион за да помогнем на братския Европейски съюз... При нас население има в изобилие за още няколко континента...
  • 12
    2
    Анонимен
    Реално работещите българи ,допринасящи за икономиката са не повече от 700-800 000,не повече. Останалите са на държавна хранилка ,и пенсионери(2,2млн от цялото население на Бг)
  • 11
    1
    Дефицитния
    Балъците се свършиха духайте супата, о крадци!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари