Прожекция на документалния филм “Служебен защитник” в Юридическия факултет на Русенския университет

0
Филмът разказва историята за изтъкнатия български адвокат и общественик Илия Цанов
Филмът разказва историята за изтъкнатия български адвокат и общественик Илия Цанов

Юридическият факултет на Русенския университет “Ангел Кънчев” съвместно с Клуб “Юрист” организират прожекция на документалния филм “Служебен защитник”.

Филмът разказва историята за изтъкнатия български адвокат и общественик Илия Цанов. След потушаването на Априлското въстание, той е призован в гр. Русе за служебен защитник на заловените въстаници от Ботевата, Таньовата и Патревата чета.

По време на самото дело, Илия Цанов произнася блестяща реч в защита на въстаниците. В продължение на два часа, той защитава поотделно всеки един от подсъдимите и убедително доказва, че поисканите от обвинението тежки присъди са неоснователни. В крайна сметка, искането на прокурора за налагането на смъртното наказание отпада.

Изходът от делото има широк обществен отзвук в чужбина. Множество дипломати открито изразяват своето уважение към служебния защитник.

Илия Цанов е роден във Видин през 1835 година. Завършвайки образованието си в Свищовското училище, се завръща в родния си град и започва работа в семейната търговска кантора. Илия ефенди, бързо усвоява османското административно устройство и внимателно изучава османското законодателство – знания, които предопределят неговата съдба и изиграват решаваща роля в живота му.

Самоук практик юрист, той умело използва високия си пост в местната администрация, за да помага на изпадналите в беда българи. След Освобождението, Временното руско управление назначава Илия Цанов за помощник-градоначалник на София. За кратко се връща в родния си град като председател на Видинския окръжен съд.

Народен представител е в Учредителното събрание от 1879 година и участва активно в комисията по изработването на Търновската конституция. Издига се до пост председател на Софийския съд и полага основите на съдебното ведомство. Назначен е за главен секретар на Министерството на правосъдието и за управляващ българското дипломатическо агентство в Цариград.

Дипломатическата му работа изиграва важна роля, за да се избегнат евентуални усложнения, когато през 1885 година се обявява Съединението. В началото на 1886 година в качеството си на външен министър е изпратен в Цариград за водене на преговорите за признаване на извършеното обединение. Участва в подготовката и изработването на Топханийския акт, с който се признава Съединението.

Уважаваният юрист и общественик в края на живота си често с болка споделял пред близките си: Защо не бях в София, когато съдеха Левски. Сигурен съм, че щях да го отърва от въжето.

По време на самото събитие, председателят на Клуб “Юрист” - Браян Златев ще изнесе лекция относно живота и делото на Илия Цанов.

Прожекцията ще се състои на 24 март (четвъртък) от 17:00 часа в зала - 2.101 в сградата на Втори корпус. Вход свободен за всички граждани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Не може да ядеш кисело зеле и фасул, пък да очакваш Тиха и свята нощ.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари