Протести на презовачи блокират цяла Румъния

3
Демонстрации са обявени в 20 града на страната
Демонстрации са обявени в 20 града на страната Снимка: Inquam Photos/Octav Ganea

Демонстрации са обявени в 20 града на страната

Протестите на превозвачите и фермерите в Румъния продължават шести пореден ден. Очаква се и днес пътищата в много части на страната да бъдат блокирани, а проблемите да са много по-големи, отколкото през уикенда, отбелязват местни медии.

Демонстрации са обявени в 20 града на Румъния. Главният вход на Крайова вече е блокиран, предава БТА

"Прогнозите са, че протестите ще продължат през целия ден, като е възможно движението да бъде затруднено в определени райони на страната, особено по околовръстните пътища на големите градове или на входовете към тях. Препоръчваме на шофьорите да се информират за ограниченията, да избягват зоните с демонстрации и да избират алтернативни маршрути”, предупреждават представители на органите на реда.

В 9:30 часа премиерът Марчел Чолаку извика на работна среща в Букурещ министрите на вътрешните работи, транспорта и земеделието, както и представители на Министерството на финансите. Обсъждат се мерки, които правителството може да предприеме, за да прекрати протестите.

В неделя вечерта, след няколкочасови разговори в Министерството на финансите недоволните обявиха, че преговорите са се провалили и протестите ще продължат. В понеделник и вторник министърът на земеделието Флорин Барбу ще се срещне с представители на асоциации на фермери, преработватели и търговци на дребно, за да обсъдят проблемите, пред които са изправени, мерките за подкрепа и финансовите решения.

Недоволните настояват застраховката "Гражданска отговорност" да бъде ограничена до 5000 леи и искат спиране на срока на валидност на полицата, когато автомобилът не се използва. Искат още толеранс за превишаване на теглото, необлагаеми надбавки за храна и жилище, правила за лоялна конкуренция, възстановяване на процент от акциза върху горивото и митнически контрол за украински камиони.

Протестите започнаха на 10 януари. През уикенда част от демонстрантите блокираха граничния пункт "Сирет" на границата с Украйна и границата с България при Калафат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари