Протест блокира границата Румъния - България

1
Какъв е поводът за недоволството?
Какъв е поводът за недоволството?

Какъв е поводът за недоволството?

Представители на превозвачите и фермерите от Румъния отиват днес в министерството на финансите в Букурещ, след като вчера проведоха срещи в земеделското и транспортното министерство, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

След близо четиричасови консултации в транспортното ведомство, снощи ресорният министър Сорин Гриндеану съобщи, че е подписал протокол заедно с техните представители.

Има неща, които в резултат на дискусиите можем да направим и това е, с което се ангажирахме. Вероятно ще се обсъждат и други въпроси, които не засягат само министерството на транспорта. Въпросът за застраховките “Гражданска отговорност” ще бъде отнесен в Органа за финансов надзор (ASF)“, уточни Сорин Гриндяну, цитират от Диджи24.

Според медията протоколът, подписан на вчера, включва шест точки, които според министерството на транспорта могат да бъдат изпълнени в рамките на 30 дни: камионите от страни извън ЕС да преминават през отделни трасета по границите и на пристанище Констанца; регламентиране на прилагането на глоба за липса на винетка, ако времето, прекарано в чакане за преминаване на границата, надвишава валидността на винетката за този ден; определяне на лимити в съответствие с европейското законодателство и от други страни членки на ЕС по отношение на толеранса за превишаване на теглото на товарни автомобили с максимум 5 процента; установяване на лимити по време на селскостопанските кампании за камионите, превозващи зърно и др.

Превозвачи и фермери в Румъния започнаха поредица от протести в сряда, недоволни от увеличението на застраховката "Гражданска отговорност" и от поскъпването на бензина и дизела от 1 януари.

Демонстрациите им продължават да създават затруднения на движението, блокирайки околовръстния път на Букурещ и входните артерии на редица големи градове. Вчера вечерта недоволните блокираха и граничния пункт с България при Калафат.

В петък, след среща с демонстрантите, министър-председателят обяви, че ще бъдат създадени няколко работни групи, които да анализират исканията на протестиращите.

Утре се очаква да заседава първата работна група по въпросите на земеделието, във вторник ще се състои среща по въпросите на транспорта, а в сряда ще се събере работната група по въпросите на застраховката "Гражданска отговорност".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    фена на Путин
    А защо им поскъпна горивото от 1 януари , някой дали се досеща ? Не съвпада ли датата със забраната на износ на дизел и бензин на Лукойл ? Изумяващо е как при готово, налично, евтино гориво проснато в краката ти, някой отрепки имат наглоста на го забранят и да започнат да търсят друго, скъпо на хиляди километри. Това е брутално национално предателство и пряко обричане на страдание и недоимък на народа, който ти плаща за да си добре и те е издигнал. Само прогнила, метро сексуална содомостка либерална отрепка може да го извърши. Честита демокрация.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари