Промени в закона за МВР напролет - създават зоополиция

2
Зоополиция ще следи за насилието над животни.
Зоополиция ще следи за насилието над животни.

Зоополиция ще следи за насилието над животни. Звеното във вътрешното министерство ще бъде създадено с промяна в закона за МВР през пролетта. Идеята е на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев. Тя е била обсъдена с вътрешния министър Веселин Вучков и заместника му Красимир Ципов. „Оказа се, че в 90% от държавите в Европа има такава полицейска структура и с екипа ми разгледахме голяма част от законодателството“, обясни Радев.

Евродепутатът и неговият екип са се спрели на холандския опит. Голяма част от наказанията са административни, но има и дори затвор за насилие над животни. Първоначално у нас във всеки областен град ще има малка структура от един-двама зоополицаи. В Холандия в полицейската академия има специални курсове за униформени, които след това ще се занимават с животни. Освен да налагат глоби и веднага да ги извеждат от мястото на насилието, зоополицаите ще могат да следят и за разходването на средства – държавни или общински – свързани с превенцията и опазването на животните.

През май миналата година Емил Радев се срещна с варненски защитници на животните от КГБ/Контрол и грижа за Бездомните животни/. Тогава пред него бе поставен въпроса за създаване на Зоополиция/виж тук/

По съвет на евродепутата, варненските активисти стартираха подписка, която събра над 20 000 подписа. Подписката бе връчена на министрите избрани от Варна Лиляна Павлова и Красен Кралев, както и на депутата Ангел Найденов. 

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари