Общините и МВР ще имат 7 дни, за да информират данъчните, че сме си платили глобите

0
Край на административния лабиринт, при който платени глоби продължават да стоят в институциите като неплатени
Край на административния лабиринт, при който платени глоби продължават да стоят в институциите като неплатени Видео: NOVA

Край на административния лабиринт, при който платени глоби продължават да стоят в институциите като неплатени

Граждани неведнъж са сигнализирали, че са търсени по няколко пъти, за едно и също вече платено задължение заради липса на бърза комуникация между Приходната агенция и органите на реда. Очаква се обаче законови промени да вкарат ред в системата, предава NOVA.

Оказва се, че проблемът не е заради грешка на една или друга институция, а на липса на уреденост в закона. Към момента нито НАП, нито МВР са задължени в конкретен срок да се информират за платените задължения на гражданите.

Затова неведнъж се е случвало след платена глоба към МВР, например, от НАП да се опитват да съберат същото задължение, без да знаят, че то вече е платено. С промените в закона общините и МВР ще имат точно седем дни, за да информират данъчните, че сме си платили.

Възможна е следната ситуация: шофьор кара с превишена скорост и КАТ налага глоба. Той я плаща в срок и забравя за случая. Няколко месеца по-късно от НАП се обаждат и настояват да плати задължението си. По този начин Драгомир Стефанов разбира за проблема.

В системата на СДВР това задължение излиза като неплатено. В случай, че ме спрат, аз имам неплатено задължение, което трябва да е станало наказателно постановление”, разказва той.

Поради тази причина Драгомир винаги носи в себе си платежния си документ. Проблемът обаче може да бъде и в двете посоки - НАП да не разбере от МВР, че задължението е платено или обратното.

Казусът вече в полезрението и на депутатите. „Промяната въвежда задължение за обмен на тези данни и възможността те да бъдат свързани. Тоест, плащането на глобата със самата глоба, така че гражданите да не бъдат разкарвани или да се занимават с лихви”, каза депутатът Божидар Божанов, ПП-ДБ.

От Приходната агенция посочват, че промените са в правилната посока.

Промяната все още е на ниво проект. Предстои обсъждане в ресорните комисии и пленарната зала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Аз
    Супер! С въвеждането на компютрите срокът пада до 8 дни...?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари