ИПБ: МВР се опитва да надцака предложените промени, като ги внася по "втория" начин

1
Становище на Института за пътна безопасност
Становище на Института за пътна безопасност Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Становище на Института за пътна безопасност:

На 11.07.2023 г. в медийното пространство бе разпространено предложение за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата внесено от МВР в процедурата за гласуване Държавния бюджет за 2023 г., касаещо връчване на наказателни постановление от работодателите.

Дали новите разпоредби ще спомогнат за реализиране на поставените от вносители цели? Краткият отговор е НЕ! Мотиви зад Становището ни са следните:

1. Тихомълком се прехвърля ЗАДЪЛЖЕНИЕТО по връчване на ЕФ и НП от Държавата, на „Работодателя или негов служител, натоварен да приема книжа на нарушителя“, чрез буквално преписване на разпоредба от НПК. Как така работодател или служител, ще е натоварен да приема книжа за друг, не става ясно. Няма разумна и логична предпоставка за нуждата от това предложение, защото към момента съгласно разпоредбите на ЗАНН и НПК, то съществува (за справка чл. 178, ал. 4).

2. Следващото предложение, което е по-скоро може да се определи като „стрелба в тъмното“, предвижда „на нарушителя да се изпраща уведомление на електронната поща или кратко текстово съобщение на мобилен телефонен номер, подадени от лицето при издаване или подмяна на свидетелство за управление на моторно превозно средство или при издаване на свидетелство за регистрация на моторно превозно средство или ремарке…… в срок до три работни дни от датата, на която е издаден фишът, електронният фиш или наказателното постановление“. Каква е целта на този срок, не става ясно. Безцелното поставяне на срокове, не би могло да „дисциплинира“ издателите, да вършат работата в някакви разумни времеви периоди.

Всички предложени промени са поредните кръпки на парче и в годината на поредната трагедия са инструмент за евтин политически ПР, който показва само едно - безсилие и некомпетентност ! Може да се каже, че МВР се опитва да „надцака“ предложените от Народните представители промени и да ги прескочи, като ги внася по „втория“ начин. Предложените промени са част от буксуващия ЗИД на ЗДвП, който МВР предложи наскоро. Това е неморално, некомпетентно и граничи с произвол, а толерирането му от страна на Министерство на финансите показва липса на уважение към установения у нас правов ред.

Недопустимо е на тъмно, без каквото и да е обсъждане и възможност за анализ на текстовете да се правят промени от един закон в друг, които нямат обща правна материя на регулиране. Тази практика бе посочвана неведнъж като неправилна и противоречаща на принципа на правната сигурност, който би следвало да е водещ във всяка една правова държава. Тя бе и сред най-честите причини за критика на съставите на НС и МС, които бяха доминирани от представители на ГЕРБ.

Ще оставим без коментар предложените, по същия подмолен начин, промени в ЗАНН!

Затова считаме, че настоящия Законопроект не трябва да бъде приеман в този му вид, а всички институции да си подадат ръка и заедно с неправителствения сектор да впрегна усилия в изработването на изцяло нов Закон за движението по пътищата, който да отговаря по адекватен начин на действителността!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари