Прокуратурата подхвана жената с Covid-19, преминала през летище София

0
Случаят стана показатален за това как една пасажерка матира цялата ни превенция от разпространение на вируса
Случаят стана показатален за това как една пасажерка матира цялата ни превенция от разпространение на вируса Снимка: БНТ

Прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу двете жени, които с полет от Амстердам на 1 май, кацнаха на летище София, а след това безпрепятствено преминаха през контрола, за да се приберат до хасковското село Брягово с такси, въпреки че една от тях е била болна от Covid-19.

Държавното обвинение разследва дали противозаконно е попречено на органите на реда да изпълнят задълженията, потвърди за в."Сега" ръководителят на районната прокуратура в Хасково Румен Сираков.

Случаят стана показатален за това как една пасажерка матира цялата ни превенция от разпространение на вируса. "Пациентката е била привикана към граничния здравен контрол, не е изчакала консултацията с наш специалист, преминала е през граничен паспортен контрол и нашите специалисти са я гонили в багажното отделение на летище София", разказа тогава директорът на Столичната РЗИ Данчо Пенчев.

Майката на жената твърди, че още при полета от Амстердам дъщеря й се почувствала зле. Бил й даден апарат за дишане. След това семейството взело такси до Хасково. Превозвачът „България ер” отрече част от информацията, потвърждавайки за проблем на борда. „По време на полета нито един пътник не е бил поставен на апарат. Имало е оплаквания от жена относно падане на кръвната й захар, в резултат, на което екипажът й е дал вода със захар и кислород”, заявиха от компанията.

Първоначално по случая беше започнала проверка от районната прокуратура в Хасково, като наскоро са събрани достатъчно данни за образуване на досъдебно производство.

Междувременно този вторник семейство българи, заразени с коронавирус, бяха задържани на ГКПП "Калотина" на връщане пак от Нидерландия

Семейството влязло в страната на 6 юни вечерта през ГКПП "Калотина". След получения сигнал обаче здравните власти ги установили още на граничния пункт.От РЗИ-Хасково съобщават, че този път са получили сигнал предварително и по този начин семейството е било установено още на границата, съобщава bTV. Те са настанени в Инфекциозната болница в София, където тестовете на майката и двете деца се оказват положителни. Тестът на бащата е отрицателен.

На този фон е изненада според последния вариант на заповедта относно граничния режим, в сила от 4 юни, у нас могат да влизат лица от Нидерландия без задължителна 14-дневна карантина. Такава има за всички, които идват от трети страни без Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора, както и за Швеция, Великобритания, Ирландия, Белгия, Португалия, Испания, Малта и Италия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари