Производители: Сиренето под 9 лева не е истинско

0
Нарушение от страна на недобросъвестни производители е наличието на антибиотици в сиренето
Нарушение от страна на недобросъвестни производители е наличието на антибиотици в сиренето

8,64 лева - толкова трябва да струва минимум килограм сирене, за да е сигурно, че е направено от мляко и при спазването на всички изисквания за производството му.

Това изчислиха за вестник“24 часа” производители.

В сметката са включени изкупната цена на нужните 7 литра първокачествено мляко, производствени разходи като труд, закваска, опаковка, енергия, транспортни разходи, търговски отстъпки, печалба за търговските вериги и ДДС. Всичи останали продукти, които са под тази цена, не могат да се нарекат сирене, тъй като не са произведени изцяло от мляко, твърдят мандраджии. Традиционно бялото саламурено сирене се произвежда от краве, овче, козе, биволско или смес мляко.

Различни изследвания показват, че делът му е около 80% от консумираните сирена в България, а производството заема над 60% от общата продукция в страната. Източник е на полезни хранителни вещества - протеини, биоактивни пептиди, аминокиселини, витамини и минерали. Поради това е изключително важно да се спазват всички изисквания при производство, зреене и съхранение. Фермерите обясняват, че най-голямото нарушение се прави при зреенето. Оптималното се измерва чрез показателя “степен на зрялост”, който е съотношение на разтворими пептиди към общия протеин, пише "24 часа".

Според утвърдения държавен стандарт за добре узряло сирене се приема това, което е преминало 45-дневен период за кравето и 60-дневен за овчето при температура 10-12 градуса. Според БДС степента на зрялост при кравето сирене трябва да е поне 14%, а при овчето - поне 16%. Такива сирена са с по-богат вкус за разлика от недостатъчно зрелите. По време на зреенето ензимите в млечнокиселите бактерии разграждат белтъците в млякото до пептиди и аминокиселини, които се усвояват много по-лесно от белтъка в свежите и недостъчно узрели сирена. Разгражда се и лактозата, което прави сиренето подходящ продукт за хора с такава непоносимост, а образуваната млечна киселина спомага за унищожаването на гнилостни бактерии и предотвратява образуването на плесени и ешерихия коли, които могат да причинят редица стомашни разстройства. Когато се използват специални закваски, се образуват и биоактивни пептиди, които подобряват усвояването на калция и укрепването на костната плътност.

Сиренето може да има и профилактичен ефект при повишено кръвно налягане, понижавайки активността на ензима, отговорен за високото кръвно. Поради това е изключително важно да се спазват срокът и правилната технология за зреене. В противен случай се губят голяма част от полезните свойства на сиренето, пише изданието. Друго отклонение от стандарта, което е при по-евтините продукти, е намаленото сухо вещество, което довежда до увеличен рандеман(показател какъв процент или каква част от всички използвани суровини са превърнати в желания чист продукт - б.р.).

При това потребителят губи от хранителната стойност на продукта, защото се понижава концентрацията на ценни съставки в сиренето като млечните протеини. При такива сирена съдържанието на белтък често е по-ниско от 16%. А по стандарт трябва да е поне 17 на сто. В същото време протеините и пептидите са едни от най-ценните вещества в сиренето като хранителна стойност. Понижаването на протеиновото съдържание води и до по-малки количества на калций. Друг способ, който се използва за по-евтино сирене, е влагането на палмово масло.

То обаче съдържа трансмазнини, които се усвояват по-трудно от организма, а могат да предизвикат и възпаления и сърдечносъдови заболявания. Научно доказано е, че такива мазнини, които се съдържат в палмовото масло, допринасят за увеличаване нивото на холестерола, което може да доведе до затлъстяване, атеросклероза, тромбоза на съдовете и редица други сърдечносъдови заболявания. Особено вредни са такива продукти, консумирани от малки деца. Тези сирена следва да са обозначени с етикети като имитиращи продукти.

Друго нарушение от страна на недобросъвестни производители на сирене е наличието на антибиотици в крайния продукт. Особено важно е производителите да спазват препоръчания период, в който млякото от лекувано с антибиотици животно не трябва да се използва при производство на млечни продукти. Съдържанието на антибиотици може да попречи на технологичната обработка на млякото, да не позволи нормалното развитие на бактериите от закваската, което води до недобро качество на сиренето.

Потребителите пък са изправени пред риска да ядат сирене с остатъци от химикали и има голяма вероятност да развият резистентност към съответния антибиотик.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари