Млечните продукти поскъпват!

0
Тенденцията ще се запази през следващите месеци
Тенденцията ще се запази през следващите месеци

"Млечните продукти поскъпват и тенденцията ще се запази и през следващите месеци".

Това съобщи председателят на асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, предаде Дарик.

Причината за по-високите цени на кисело мляко, сирене, кашкавал и краве масло е в повишената изкупна цена на прясното мляко. Освен това от бизнеса отчитат и по-високи разходи за заплати и електроенергия. Шоково поскъпване обаче няма да има.

Българските производители имат завишени разходи, а това плавно води и до покачване на цената на млечните продукти за крайния потребител. Изкупната цена на прясното мляко е по-висока и това води до увеличение на цените, обясни председателят на асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров:
 
"Цената на млечните продукти се увеличава. И не само краве маслото, но и на другите млечни продукти се повишава. В Европа са започнали по-драстични увеличения на цените на млечните продукти и това се дължи на един основен фактор - ако сравняваме цената на основната суровина, защото млякото е суровината в млечните продукти, в сравнение със съшия период на миналата година в момента има поскъпване около 40% на сурово мляко. Миналата година, дори и в Европейския съюз средно беше около 23 до 25 цента само килограм мляко, а тук около 55 ст. литър мляко. Така че в момента цената, както в Европа, така и в България, е повишена. В Европа цената на млякото е между 37 и 41 цента, а в България е между 72 и 80 ст. Говорим за мляко, отговарящо на всички хигиенни показатели спрямо европейските критерии", каза Зоров.

Маслото поскъпва заради по-високото потребление на шоколад. Това заяви директорът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.
 
"От гледна точка на българския пазар през последните шест години наблюдаваме едно леко постъпателно нагоре, като сега цената на едно е към 1.70 на пакет от 250 г", допълни Иванов.
 
Според Владимир Иванов обаче покачването на цената на маслото е световна тенденция. Той допълни, че ако страната ни увеличи производството на суровината, цената няма да расте драстично.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Служител на Български пощи с 40 години стаж залепи тапетите в къщи с език.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари