Богомил Николов: Изяли сме 12 000 тона сирене с палмова мазнина

3
Не виждаме имитиращи продукти по супермаркетите, което значи, че те са отишли в ресторантите, или пък има някаква измама, заяви експертът
Не виждаме имитиращи продукти по супермаркетите, което значи, че те са отишли в ресторантите, или пък има някаква измама, заяви експертът

Не виждаме имитиращи продукти по супермаркетите, което значи, че продуктите са отишли в ресторантите, или пък има някаква измама, заяви експертът

Преди дни от Министерството на земеделието излязоха данни, според които през 2023 г. 12 000 тона сирене е произведено с влагане на палмови мазнини. През последните няколко години ние вече не виждаме имитиращи продукти в супермаркетите. Или има измами, или тези продукти прескачат супермаркетите и отиват в ресторантите, в баничките и в шопската салата“. Това заяви в интервю за БГНЕС Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация "Активни потребители".

Над 10 години продължава борбата с имитиращите продукти. Те се появиха преди около 15 години, и оттогава все още имат трайно място в страната. Щом през 2023 г. 12 000 тона сирене е произведено с влагане на палмови мазнини, то или има измами, или тези продукти прескачат супермаркетите и отиват в ресторантите, в баничките и в шопската салата“, обясни Николов.

Той уточни, че ако е на мястото на земеделския министър, би разпоредил на контролните органи, в частност на БАБХ, да проследява и да показва на хората къде отиват тези 12 000 тона. „Заслужаваме на първо място да знаем, а след това да мислим как това да се пресече“, съветва Богомил Николов.

Изпълнителният директор на Асоциация "Активни потребители" поясни, че когато пазаруваме кашкавал и сирене в магазините, най-вече цената може да ни подскаже за качеството. „Ако цената е прекалено ниска, това е гаранция, че се постига чрез внасяне на имитиращи добавки. Актуални цени не искам да казвам, но е ясно, че сирене под 15-16лв./кг. няма как да бъде истинско“, смята Николов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    3
    Ушев
    Нито един ресторант или баничарница в Русе не ползват истинско сирене!!! А най-много палмова мазнина има в сладкарските продукти - торти, пасти, кроасани, вафли, шоколади,елкери, дребни скадки у т.н. На годишно ниво: млечна индустрия - 12 000 т. палма; сладкарска - 38 000 т.!
  • 14
    2
    нунчо
    Съобщете марките които са с палмова мазнина и хората ще спрат да ги купуват ще ядат по-малко но ще купуват истинското
  • 17
    1
    ...
    Като няма кой да регулира мандрите, като са свързани политическата мафия, като няма държава ядем лайна. Това е положението. Ще ми слага маджаров в овчето сирене 50% краве мляко и ще го обявява за 100% овче. 500 000 лева глоба и ако не я плати до месец му затварят и конфискуват бизнеса. Точка. Но тук е мафия а не държава.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари