Зехтинът стана 17 пъти по-ценен от петрола

0
Причината за това са тежките метеорологични явления, причинени от изменението на климата
Причината за това са тежките метеорологични явления, причинени от изменението на климата

Причината за това са тежките метеорологични явления, причинени от изменението на климата

Цената на зехтина в Гърция през последните месеци достигна до най-високи нива. Тя се е повишила със 117%, според Международния валутен фонд. Зехтинът е 17 пъти по-ценен от суровия петрол, докато през 2019 година е бил 7 пъти по-евтин.

Причината за това са тежките метеорологични явления, причинени от изменението на климата в средиземноморските страни производители. Испания е най-големият производител на зехтин в света, следвана от Италия и Гърция.

Цената на зехтина в Гърция се покачва с всеки изминал ден, производителите нямат възможност да задържат цените по-ниски. Очаква се производството на тазгодишната реколта да бъде малко - до 80% под миналогодишното. Производителите вече продават маслиновото масло в насипно състояние по 150-170 евро за 20-литров буркан. Преди две години се продаваше за 60-80 евро. А цената на дребно се е повишила до над 10 евро за литър, информира Bulgaria ON AIR.

Цената на зехтина обаче започна да се покачва още преди две години. През 2022 г. един литър зехтин е бил 5,75, докато през декември тази година той е €15 за литър.

Драстичното увеличение на цената на "течното злато" накара производителите дори да наемат охранителен персонал за защита на собствеността си. Поради ниското производство, високото ДДС, наводненията, пожарите и увеличените разходи през тази година, цената в Гърция се е повишила. И се очаква литър зехтин да достигне рекордните 25 евро за литър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари