Проф. Тодор Кантарджиев: Няма материал, положителен на хора от Русе

0
Вчера в Инфекциозното отделение на УМБАЛ „Канев“ бяха приети две жени – на 41 и на 20 години, с грипоподобни оплаквания
Вчера в Инфекциозното отделение на УМБАЛ „Канев“ бяха приети две жени – на 41 и на 20 години, с грипоподобни оплаквания

„В Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни болести, където се диагностицират и потвърждават всички случаи на коронавирусна инфекция при проявени болни, няма материал, положителен на хора от Русе, заяви зам.-началникът на кризисния щаб за коронавируса проф. Тодор Кантарджиев, предаде Русе Медиа.

Припомняме, че вчера в Инфекциозното отделение на УМБАЛ „Канев“ бяха приети две жени – на 41 и на 20 години, с грипоподобни оплаквания. Те са се завърнали от Италия и са потърсили лекарска помощ, притеснени от възможността да са се заразили с вируса.

На граничния пункт „Дунав мост“ продължават превантивните мерки, свързани с проверка на пътници, които се завръщат от Италия и Китай. На място има денонощно дежурство от специалисти от РЗИ. Реално рискът да се появят заразени е минимален, тъй като почти никой от въпросните две страни не пристига директно в Русе, а преминава първо през границите на други страни.

Според държавния здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев ефектът от граничния контрол е не повече от 20-22 %.

„Няма начин да хванем всички носители на вируса поради инкубационния период. Човекът може да няма нито температура, нито признаци, които термокамерите и безконтактните термометри не могат да уловят. Но и тия 20 процента са достатъчни, за да остане тази мярка“, казва доц. Кунчев. Той коментира, че много по-важен е изходящият контрол, който специално в Китай се осъществява много строго при напускане на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари