3-месечно бебе е заразено с коронавирус в Русе

3
Към момента на болнично лечение в област Русе се намират 13 пациенти
Към момента на болнично лечение в област Русе се намират 13 пациенти

Тримесечното бебе е сред новоустановените случаи на заразяване с Covid 19, съобщиха от Областния щаб за борба със заболяването.

При него няма изразена симптоматика, но бебето, което е на 27-годишната жена, чиято положителна проба беше съобщена вчера, е под постоянно наблюдение и за момента се намира под 14-дневна домашна карантина.

От вчера следобед жената вече не е под домашна карантина, а е на стационарно лечение в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“. От дома ѝ до лечебното заведение е транспортирана с линейка на Центъра за спешна медицинска помощ. Към момента пациентката е в стабилно състояние, като приемът в болницата се е наложил поради бронхопневмония, установена чрез рентгеново изследване.

Другите две положителни проби са на 41-годишна жена и мъж на 28 години, който на практика е съпруг на 27-годишната жена, чиято положителна проба беше обявена вчера.

Оплакванията на жената датират от края на миналата седмица и се изразяват в отпадналост, болки по ставите и мускулите, лека хрема, болки в гърлото, леко затруднено дишане и температура до 37.2° С. Жената е в добро общо състояние и е на домашно лечение. Продължава извършването на епидемиологичното проучване, като до момента резултатите от PCR-тестовете на всички контактни лица са отрицателни. Що се касае до 28-годишния мъж, то той еднократно е вдигнал температура до 37.8° С и понастоящем няма други оплаквания.

Важно е да се отбележи, че две от споменатите положителни проби на жители на Русе са констатирани днес, което означава, че най-вероятно в Единния информационен портал те ще бъдат обявени през утрешния ден.

Освен това от вчера в УМБАЛ „Медика“ на лечение се намира и мъж на 39 години от гр. Исперих, област Разград. Пациентът е в средно тежко състояние с пневмония, като за момента е стабилизиран. До Русе е стигнал със собствен автомобил. Оплакванията му, които датират от 23-ти юни, се изразяват най-вече в повишена телесна температура, загуба на апетит и суха кашлица.

Добрата новина е, че през вчерашния ден от инфекциозното отделение на УМБАЛ „Канев“ беше изписана 36-годишната жена, страдаща от коронавирусна инфекция, която на 15-ти юни беше приета в болницата.

Към момента на болнично лечение в област Русе се намират 13 пациенти, 11 от тях са от Разградска област, като осем са в УМБАЛ „Медика“ и трима в УМБАЛ „Канев“, един от област Търговище и един от Русе.

Понастоящем поставените под карантина в областта лица са 353.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Болница. Докторът сяда до леглото на пациента.
- Е, всичко е готово за операцията. Каква упойка предпочитате - по-скъпичка или по-евтина?
- По-евтина, докторе. - отговаря без колебание пациентът.
Докторът се прокашля и започва:
- Аз съм Сънчо, ида от горица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук