Проф. Радка Кънева: Българинът се сеща да отиде на лекар, когато заболяването е в много напреднал стадий

1
Мащабен научен проект ще изследва генома на българина
Мащабен научен проект ще изследва генома на българина Снимка: bTV

Мащабен научен проект ще изследва генома на българина

За първи път в мащабен научен проект ще се изследва геномът на съвременните българи. Изследването се прави от Медицинските университети в София и Пловдив. За целта ще се съберат данни на 6 500 пълнолетни българи от всички основни етноси и географски райони на страната. Ръководител на проекта "Геномът на България" е проф. Радка Кънева.

Можем да открием и причините за наследствените заболявания на българите“, заяви проф. Радка Кънева.

Това, което искаме да направим с този проект е да съберем и да изследваме цялостния геном. Това означава ДНК в неговата цялост, да прочетем цялата молекула. Това не е правено досега, защото нямаше технологични възможности. Разчитайки нашия геном ние можем да открием всички вариации в гените, които кодират белтъци, и ако нещо не е наред с тези гени се появяват различните наследствени заболявания. Можем да открием и причините за наследствените заболявания на българите“, заяви в предаването „Тази неделя“ по bTV проф. Радка Кънева.

Тя обясни, че за всеки народ има специфични вариации в генома, които са унаследявани в поколенията. „Част от наследствените заболявания са редки, но вариантите, които ги причиняват са толкова тежки, че е достатъчно да има вариант, унаследен от родителите, за да се развие заболяването“, добави проф. Кънева.

По думите ѝ повечето от болестите са свързани с множество генетични варианти, които допринасят, макар и малко за заболяването. „Това са тези често значими заболявания, които българинът страда от тях – сърдечно-съдови, диабет, рак. За да можем да лекуваме тези болести ние първо трябва да знаем кои са рисковите генетични варианти и рисковите фактори на средата. Гените са важни, но за да се изявят е важно и какъв е начинът на живот, хранене, факторите на околната среда“, каза тя.

Медицината на бъдещето е геномната медицина. Ако ние познаваме по-добре себе си и познаваме генетичните вариации ние можем да вземем информиран избор за своя начин на живот и да предотвратим някои от тези заболявания. Българинът се сеща да отиде на лекар, когато заболяването е в много напреднал стадий и дори най-съвременната медицина не може да помогне“, подчерта проф. Кънева.

Всеки българин, който иска може да се включи в проекта "Геномът на България". Търсим хора, които не са свързани помежду си с пряка роднинска връзка, каза тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    русенец
    Мило ми девойче. За българинът услугите на мафията с бели престилки е последна инстанция. В смисъл, че когато човек е използвал всички възможни начини и те са се провалили си казва, бе да пробваме с търговците на здраве..... Не пациентът има вина за това!
  • 0
    2
    ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
    Според скорошен доклад от разследване педиатрите в Съединените щати получават 400 долара от застрахователните компании за всяко напълно ваксинирано дете, но само ако броят на напълно ваксинираните деца е над определен процент и следователно е много неблагоприятно за тях да имат неваксинирани и ненапълно ваксинирани деца като пациенти. Оказва се, че подобна схема е проработила и при ваксините срещу ковид. За всеки пациент, получил 2 дози до края на 2021г., един лекар може да получи бонус от $250, но само ако повече от 75% от пациентите му са ваксинирани. Колкото по-нисък е процентът на ваксинираните пациенти, толкова по-малък е бонусът за всеки ваксиниран. За 40% от ваксинираните той ще получи само $150 за всеки. И ако по-малко от 30% от пациентите му са ваксинирани, тогава лекарят не получава нищо. Ако някой е готов да плати толкова пари за това, тогава възниква въпросът - защо това им е нужно толкова много? Наистина ли се притесняват за здравето на хората?
  • 2
    1
    Майка си да ебете!
    За чий хуй ви е да изследвате генома на българина? За разработване на селективни биологични оръжия, пардон, „ваксини“? Спонсорирано от „филантропи“ и „приятели“ като Бил Гейтс, Клаус Шваб, Дьорд Шорош ?!! Не, благодаря! Няма да стане! ... https://blitz.bg/analizi-i-komentari/soros-klaus-shvab-i-bil-geyts-pkleniyat-plan-na-kuklovodite-ot-davos-video_news933434.html
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари