Проф. Миладинов: Оценките по физическо възпитание не трябва да отпаднат

0
Физическото възпитание е един от най-важните учебни предмети в училищното образование в България
Физическото възпитание е един от най-важните учебни предмети в училищното образование в България

Физическото възпитание е един от най-важните учебни предмети в училищното образование в България, заяви проф. Огнян Миладинов – декан на Факултет „Педагогика“ в Националната спортна академия, предаде БНР.

Физическото възпитание е може би единственият предмет, който се грижи за здравето на децата. Изключително важно е качествено да се провежда този учебен предмет. Нивото на физическата дееспособност е показател и за здравето на нашите деца“, обясни той в предаването „Хоризонт до обед“.

"Оценките по физическо възпитание няма и не трябва да отпаднат", категоричен е проф. Миладинов. Според него трябва да се помисли за стимулиране на участието в учебния предмет, както и в различни спортни изяви.

„Ако при кандидатстване след 7-ми клас в профилираните гимназии се помисли за това – оценката за физическа дееспособност да влезе по някакъв начин в балообразуването, дори и в минимален процент, това изключително много ще активизира родители и деца да се занимават допълнително с физически упражнения“.

Според него се налага да се промени системата за оценяване на физическата дееспособност на учениците и обясни:

„Системи за оценяване на физическата дееспособност действат от много време. Към момента в системата на образованието действат 2 системи за оценка. Едната е разработена през 1992 г. за ученици от 6 до 10 години. Другата е въведена през 1995 г. и тя е за учениците от 10 до 18-годишна възраст. И в двете системи няма критерии, по които да се формира крайна оценка за физическата дееспособност. В новите нормативни документи в часовете по физическо възпитание трябва да се постави точно определена оценка за физическа дееспособност по шестобалната система, която е част от крайната оценка за учебния предмет – 1/3 от оценката за учебния предмет физическо възпитание. Само това е причина да се актуализират тези системи и да се разработи единна система за оценяване“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари