Проф. Кантарджиев: Сега да не се удавим на брега на Дунава!

0
Никого не сме плашили, винаги казваме истината
Никого не сме плашили, винаги казваме истината

За денонощието имаме 37 нови положителни проби – нали не плаша никого?

Имали сме дни с 90. От тези 37 нови в болница са 10, около една четвърт се нуждаят от болнично лечение, нуждаят се от лекарски грижи. Общо 2174 са заразените, увеличението е само с 1,7%, активните случаи са 1497.

Това заяви на днешния брифинг на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

Анализът е на аналитичния център на ВМА, хората повече от 10 седмици го правят това, много голяма работа, подчерта той.

От новите случаи 23 имаме в София и засега София има вече 921 случая.

"Има 3 нови случая на починали. Общо починалите лица, при които е установен COVID-19, са 105. Това са 76-годишна жена във ВМА, която е имала хронична обструктивна белодробна болест, мъж на 67 години от Ямбол, който е с артериална хипертония, и мъж от Ямбол на 67 години, който в със сърдечно-съдово заболяване. Средната възраст на починалите е 68 години“, отчете проф. Кантарджиев.

Той отбеляза, че всеки възрастен човек починал от тази нова коронавирусна инфекция, би могъл без нея да живее още доста – мъжете средно още по 13 години, а жените – 11 години.

"След като се анализират случаите, средната продължителност на живот в Западна Европа ще намалее", заяви той.

Заразените деца до 18 години са 131. Под 11 години са 73%. Нови случаи в София имаме между 1 годинка и 16 години. Винаги ни е плашило това, че имаме 233 медицински лица, които са заболели. Това е 11% от общата ни заболяемост.

573 са излекуваните, като 28 са новите излекувани за вчерашния ден, посочи той.

Професор Кантарджиев направи обобщение на действията на Националния оперативен щаб досега, като на няколко пъти изрично подчерта, че данните, които изнасят всеки ден пред обществеността, са на базата на научен анализ.

"Като най-възрастен член на оперативния щаб мога да кажа, че когато заплахата е преодоляна с усилията на общество, държава, здравни власти, лекари, сестри, обикновено доста специалисти започват да се изказват за анализ на периода на заплахата. Даже някъде се изказват мнения, че сме се опитвали да насаждаме страх в населението.

Винаги посланията на щаба и на моите колеги последните 10-11 седмици са на базата на научен анализ, на прочетено, разговаряно с колеги в чужбина, за да са по-леки у нас нещата от това, което се случи и на някои държави в Европа, държави, които са ни били пример в здравеопазването, с по-голям ресурс", припомни проф. Кантарджиев.

"Още януари месец, когато разбрахме, че нещата в Китай са страшни - в провинциите, където започна епидемията, започнахме подготовка според нашите възможности.

Първо – не сме плашили, а винаги сме казвали истината според информацията. Второ - цифрите сами говорят, че у нас заболелите, умрелите са по-малко. Ще видите, че правим достатъчен брой изследвания за държава с нашия ресурс.

Не направихме ли така, че със забавянето на случаите, сега имаме много по-подготвена система: няма Бърза помощ без обучен персонал, няма необлечени с лични предпазни средства медици, няма болница, без да се знаят правилата, имаме обучени хора, имаме запаси от лекарства, за да има по-малко страдания, по-малко болни и по-малко случаи на смърт.

У нас нито имаше полицейски часове, нито имаше забрана за излизане от къщите, нито декларация, за да излезеш да си купиш хляб и сирене", посочи проф. Кантарджиев.

"Обучили сме медицинския персонал да ползва личните предпазни средства за тези 11 седмици и медицинските лица са се научили да третират всеки пациент като потенциално заразен“, допълни той.

"Започнахме масово изследване на персонала в старческите домове и хванахме навреме самото начало на влизане на тази инфекция в старческите домове.

Никого не плашим и това, че ни обвиняват, че сме били насаждали хипноза и страх – не е вярно. Казвали сме само истината, а тя е - добрият сценарий, да продължаваме мерките, те да се разхлабват поетапно. Казват "работили сте безпланово“. Кой, бе?! Още за следващите седмици се знае кои въпроси ще бъдат обсъдени, за разхлабване на кои мерки", обясни как действа Щабът професора.

"Господ и народът ни е свидетел, че можем да се похвалим с тези резултати, но нека да не направим така, че на брега на Дунава да се удавим. Благодаря!", завърши проф. Тодор Кантарджиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари