Проф. Тодор Кантарджиев: Доближаваме плато на COVID вълната

0
Въпреки, че случаите се увеличават, темпът на увеличаване намалява
Въпреки, че случаите се увеличават, темпът на увеличаване намалява

Въпреки, че случаите се увеличават, темпът на увеличаване намалява

Доближаваме плато на COVID вълната, особено в София. Това заяви в студиото на „Здравей, България” по NOVA проф. Тодор Кантарджиев, епидемиолог, консултант по здравните въпроси към Столичната община.

„Въпреки, че случаите се увеличават, темпът на увеличаване намалява. Всяка лято си имаме инфекции. С Омикрон не искаме да преекспонираме нещата. До голяма степен поведенчески зависи накъде ще тръгнем. Лично аз се изненадах, че толкова рано дойде този вариант на Омикрон у нас", поясни Кантарджиев.

По думите на професора драстични мерки не се очакват.

„Микробиологията на вируса много се промени. Вече е многократно по-лек. Не е станал като грип, 2 пъти е по-опасен, но не са необходими мерки като в началото. Сега трябва само контролиране”, уточни той. Според него в градския транспорт е добре да се носят маски.

Специалистът поясни, че минаваме на втория етап от плана за борба с пандемията, което означава, че маските ще се върнат на местата, където има струпване на хора.

Кантарджиев апелира отново да има безплатни тестове, за да се изследват повече хора.

„Ако в семейството има болен и ако другите не са ваксинирани и не са боледували последните 4-5 месеца, и те ще се разболеят", каза още професорът. И заключи, че сега е времето за бустер ваксините.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Ковид мафията отива на съд!
    Районна прокуратура Пловдив е постановила и изпратила на Софийска градска прокуратура преписка с данни за извършено престъпление по смисъла на чл. 108а вр. чл. 326, ал.1 от НК за това, че Министъра на здравеопазването, главния държавен здравен инспектор (*Ангел Кунчев) заедно с членове на НОЩ и други лица от здравните власти с цел да се създаде страх и смут в населението, са извършили престъпление по чл. 326, ал.1 от НК, като са предавали по медии фалшиви повиквания във връзка с ПЛАН-демията ковид. * В том 3 на преписката на лист 58 - гръб в международен журнал със заглавие "Emerging health threats/ Възникващи здравни заплахи" фигурира името на Ангел Кунчев (Angel Kunchev) в качеството му на сътрудник на неправителствената организация CORDS (Connecting organizations for regional disease surveillance - Свързващи организации за регионално наблюдение на заболяванията), видно от сайта на която (cordsnetwork.org/supporters/) е, че получава финансиране от крупни неправителствени организации (фондации), а именно: Ending Pandemics (formerly Skoll Global Threats Fund) The Rockefeller Foundation, Fondation Merieux, NTI, Search for common ground, The department of foreign Affairs for Intemational trade Canada and the Bill and Melinda Gates Foundation. ЛИНК: https://drive.google.com/file/d/1mhCmPL6jJDFQq4dknxSKdJBn4pJFFE1p/view
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари