Проф. Кантарджиев: Добре е да се носят маски на места, в които има сгъстяване на хора

1
Не трябваше да допускаме недоверие към ваксините и мерките
Не трябваше да допускаме недоверие към ваксините и мерките Снимка: БГНЕС

Не трябваше да допускаме недоверие към ваксините и мерките

Личното ми мнение беше за по-малък ентусиазъм. Мярката, върху която трябва да се акцентира в момента, е проветряването, а на места, в които има сгъстяване на много хора е хубаво да се носят маски.“

Това каза в предаването “Нашият ден“ на БНР проф. Тодор Кантарджиев:

Трябва да изчакаме решенията и официалните власти да кажат, в момента можем да коментираме само слухове. Случаите са над 1500 на ден, има дифузно разпространение в някои от областите, включително в град София, а знаем, че дифузното разпространение се контролира много трудно.“

След извънредното положение

Карантинирането ще отпадне, ще отпаднат и някои елементи на изолацията. Новият вариант на “Омикрон“ се прекарва много леко като заболяване в някои държави от Европа, може да си положителен, но да общуваш с хора, ако си с маска.

Много се говори за заплахите от подварианта на “Омикрон“ - БА.2. Той вече два месеца и половина е у нас. Преди около месец това бяха 1/3 от циркулиращите варианти, преди две седмици бяха 50%, а вече може би са към 80-90. Хосиптализацията при БА.2. е около три пъти по-малка от основния “Омикрон“ вариант. Преминава по-лесно и не трябва да ни плаши.

Контрол на влизащите от други страни

За всичко това трябва да се излезе официално с някакъв подзаконов акт на министъра на здравеопазването. Трябва да се продължи в тази посоката на контрол.

Болните трябва бързо да се диагностицират, трябва да се помисли как ще става това от 1 април. Кой ще заплаща PCR тестовете, как ще става снабдяването на РЗИ-ата, които досега бяха снабдявани с безплатни тестове за антигени.

Личните лекари трябва да обяснят на хронично болните и възрастни хора, които се страхуваха да се ваксинират, че именно те трябва да се ваксинират до есента.“

Удължаване на противоепидемични мерки

От МЗ бяха предложили до средата на април, това, което се е обсъждало вчера в Здравната комисия, е, че може би още три месеца ще бъде заплащано на хора, които лекуват болни от коронавирус. Също така надделява мнението в Комисията, че финансирането, което не е от касата, по повод лечението и диагностиката – РЗИ и Национален център, ще продължи още три месеца.

Не трябваше да допускаме недоверие към ваксините и мерките. Нормалният човек си мие около 12 пъти ръцете на ден и с, и без коронавирус. Знае, че трябва да се избягват контакти с болни, а болните трябва да седят вкъщи.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари