Ресторантьор: Ако за вас чешмяната вода е безплатна, за ресторантьорите не е

1
Ако даваме безплатна вода, ще има хора, които ще сядат при нас, само за да пият вода от чешмата
Ако даваме безплатна вода, ще има хора, които ще сядат при нас, само за да пият вода от чешмата

Ако даваме безплатна вода, ще има хора, които ще сядат при нас, само за да пият вода от чешмата

След призива на европейския парламент за безплатна вода в заведенията – ще се въведе ли регулацията и у нас? Симона Стилянова, основател на Zero Waste Sоfia и Емил Коларов, председател на сдружение на заведенията в България влязоха в остър спор в ефира на „Твоя ден” по NOVA NEWS.

„Директивата за достъп до питейна вода е първият успех на граждански инициативи в Европа. В Румъния в заведенията са задължения при поискване да сервират чешмяна вода безплатно. Доказано е, че бутилираната вода ни излиза 600 пъти по-скъпо от тази от чешмата. У нас има 40 заведения, които са съгласни да предоставят тази услуга”, коментира Стилянова.

Коларов поясни, че приветства идеята, но трябва да има регулации.

„Досега не ми се е случвало някой да ми поиска чаша чешмяна вода и да не им дам. Дори даваме на домашните любимци на посетителите. Трябва обаче да има някакви регулации. В чужбина на много места водата, която ти сервират, накрая я добавят в сметката. Допускам, че ако това се въведе, ще има хора, които ще сядат, само за да пият вода от чешмата. Неслучайно към директивата е допълнено, че държавите трябва да стимулират бизнеса, който предлага тези безплатни услуги. При нас добавената стойност е много висока. Ако за вас чешмяната вода е безплатна, за ресторантьорите не е. Те я заплаща на ВиК. Тази чаша после някой трябва да я сложи в миялната, да плати тока”, каза още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    27
    САРАХОШ
    Айде за гроздомецина ще плащаме но сега и за чаша камчийска салата ли ще искат пари
  • -5
    26
    БКП умре
    Ако не заработвам с ДеБилни опорки с поне 10 ника, няма да има даже и вода за мене. Само на един гол хуй ще остана да слагам в устата!
  • 9
    25
    Радои
    Големи сметкаджий.разреден и фалшив алкохол ,малки салати вискки цени,,изедници.LFKYS
  • 7
    24
    Знаем, 23
    Позна, точно това е пазарната икономика. Като искаме на кръчма, и то с парите си, ще се интересуваме къде да не стъпваме. И пазарът ще изхвърли рано или късно боклуците. Ти в "Чинчила" ще отидеш ли някога след това, което се писа тук за кръчмата?
  • 0
    23
    като искате
    на кръчма, ще си плащате гяволъка! Търсене-предлагане, пазарна икономика! Вие решавате накъде да наклоните везните!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари