Как протича последният вариант на Ковид-19?

0
Отслабва ли тежестта на една инфекциозна болест, обикновено разнообразието на микробите става по-голямо, коментира проф. Тодор Кантарджиев
Отслабва ли тежестта на една инфекциозна болест, обикновено разнообразието на микробите става по-голямо, коментира проф. Тодор Кантарджиев Видео: Актуално

Отслабва ли тежестта на една инфекциозна болест, обикновено разнообразието на микробите става по-голямо, коментира проф. Тодор Кантарджиев

Новите подварианти на коронавирусния щам "Омикрон" заразяват по-лесно децата, но не трябва това да е причина за паника, защото те карат по-леко вируса. Това заяви за Студио Actualno проф. Тодор Кантарджиев - консултант на Столична община по въпросите на здравеопазването.

"В момента става едно изместване, има подподвариант на "Омикрон", който се намести първо в големите държави с много изследвания - Великобритания и САЩ. Вече се наместват и в повечето европейски страни тези омикрони. Първото и най-важно нещо е, че те не са така смъртоносни и опасни, не се прекарват така тежко, както беше преди три години", каза проф. Тодор Кантарджиев.

"Второ, една част от тези по-нови варианти на "Омикрон" малко са се променили генетично, което е нормално и очаквано. Отслабва ли тежестта на една инфекциозна болест, обикновено разнообразието на микробите става по-голямо. Това разнообразие не е добро, защото ваксините не действат така добре. Преди 3 години като се ваксинираш, не се разболяваш. Сега ако си ваксиниран, не си 100% защитен от заразяване, но имаш 90% вероятност да изкараш леко заболяването. Всички мои пациенти го изкарват за 2-3 дни", отбеляза професорът.

Колко застрашени са децата?

"Омикронските варианти заразяват повече деца, но те по-лесно карат коронавирус. Преди три години, когато беше смъртоносен коронавирусът, четях статии от САЩ и Китай, където се правеха изследвания, и стана ясно, че коронавирусът не е опасен за плода, за новородените, за децата като цяло. Сега новите варианти се изкарват леко, но 30% от децата зачервяват очите. Никаква опасност за зрението, нищо тежко, никакви секреции, но при децата се засягат очите. При възрастните процентът е един", каза проф. Кантарджиев.

И успокои: "Никаква паника за децата". Той посъветва училищата да вкарат отново в действие режима с различните входове, през които да влизат учениците. "Като се пускат в почивка, да не е по едно и също време. Малко става хаос, но по-добре да не се събират много деца на едно място. Винаги когато може да има отворен прозорец, да има. В междучасие да се проветрява – това намалява риска с пъти", каза консултантът на Столична община по въпросите на здравеопазването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари