Продажбите на бира в ЕС се сринаха с 20% заради пандемията

1
15 държави в ЕС за затворили баровете си
15 държави в ЕС за затворили баровете си

Продажбите на бира в Европейския съюз са спаднали с 20% от началото на годината, а до края загубите може да нараснат с 25% заради пандемията

Това каза генералният секретар на Brewers of Europe (Европейски пивовари) в интервю за EURACTIV.

“Нашата оценка е, че досега сме загубили около 20% от продажбите на бира“, каза Пиер-Оливие Бержерон, позовавайки се на резултатите от първите шест месеца от пандемията".

Оценките се основават на комбинацията от продажби в търговската мрежа и в заведенията.

Предишни оценки предполагаха спад на продажбите на бира с 30%, но загубата беше частично смекчена благодарение на успешни стратегии при продажбите на дребно. Това обаче по никакъв начин няма да компенсира общата щета.

Пивоварите от ЕС и секторът на хотелиерството са силно засегнати от поредицата ограничения, наложени в цяла Европа, за да забавят разпространението на COVID-19.

Според данни на Европейската комисия 15 държави-членки са затворили баровете си, а останалите са наложили сериозни ограничения, които в някои случаи са равностойни на пълно затваряне.

Картината на пазара на бира не е еднаква в цяла Европа, като се има предвид, че коефициентът на ограниченията варира в 27-те държави-членки от 7% върху търговията в Естония до 70% в Португалия.

В Белгия, европейското “царство на бирите“, продажбите на бира в търговските обекти са намалели с 55% през май, юни и юли. През този период продажбите на дребно също са намалели в сравнение с 2019 г., особено поради ограниченията за домашни и частни събирания.

Дори когато баровете бяха отворени отново през лятото, мерките за социално дистанциране и относително ниско доверие на потребителите доведоха до там, че продажбата на бира остана на нива само на половината на тези от 2019 г.“, каза Бержерон.

В Германия, каза той, продажбите намаляха през пролетта, докато лятното повторно отваряне не доведе до пълно възстановяване, тъй като баровете обикновено работеха с 50% капацитет.

Друг пример е Ирландия, където много не отвориха отново между първата и втората вълна, а ограниченията бяха в сила за заведенията, които не сервират храна.

Изчислихме 8,5% спад на общия пазар на бира през първото тримесечие, последван от 17% спад през второто тримесечие. Беше интересно да се види, че има значително увеличение на продажбите на дребно, но това не компенсира спадът в търговията”, подчерта Бержерон.

Много тежко пострада пазарът на бира в Италия, епицентърът на първата вълна, която наложи пълно блокиране по-рано от която и да е друга държава.

Бержерон заяви, че второто тримесечие е катастрофално, като продажбите на пиво са намалели с 50%. Съвсем различна картина наблюдаваме през третото тримесечие, тъй като Италия отвори до известна степен своите граници за туристите.

Но гледайки третото тримесечие, видяхме доста значително увеличение на продажбите на дребно. Както при търговията, така и извън нея, страната всъщност достигна почти нивото от 2019 г. “, каза Бержерон.

Случаят се усложнява, тъй като компаниите, които разчитат на извънборсовата търговия биха могли по някакъв начин да компенсират загубите си. Това обаче не важи за малките и средни пивовари, които са принудени да сменят изцяло бизнес моделите си.

Още при първото блокиране секторът призова правителствата на ЕС да смекчат икономическото въздействие на пандемията, като се съсредоточат върху конкретни мерки като намаляване на ставките на ДДС върху алкохола.

Бержерон призна, че са предприети редица мерки на ниво държава-членка, като въвеждане – поне временно – на по-ниски ставки за бира. Други мерки включват облекчение на акциза или общи мерки за подкрепа като безвъзмездни средства и заеми.

“Сега не мога да се оплаквам много. Бих могъл да се оплача след няколко месеца, ако видим, че държавите-членки удължат мерките“, каза той, имайки предвид второто затваряне, наложено от много държави-членки.

Страхът от последователни блокировки:

Много политици смятат че докато голяма част от населението не бъде ваксинирано, кръчмите и ресторантите ще останат затворени или ще продължат някои ограничителни мерки.

Въпреки това подходът “отваряне и затваряне“ и ограничителните мерки, резултатите от които са непредсказуеми, ще бъде логистично пагубен за пивоварите, тъй като бирата се консумира най-вече прясна. След като се отвори барел, той трябва да бъде продаден в рамките на дни, а и бутилките не могат да се съхраняват в продължение на месеци.

Бержерон заяви, че баровете и кафенетата са взели всички необходими мерки за безопасност и призоваха политиците да преразгледат решенията си да ги затворят.

Той отбеляза, че в по-голямата част от случаите говорим за малки заведения, където е по-трудно да се разпространява зараза.

Нямам предвид сектора на хотелиерството като цяло, защото там винаги може да се намерят примери за места и заведения, които всъщност не са успели да приложат мерки за безопасност, тъй като са били твърде големи […] Малките заведения имат този огромен потенциал да осигурят безопасна среда ”, обясни той.

Запитан дали икономическата криза може да забави “обрата на устойчивостта“ в сектора в съответствие с целите на Зелената сделка на ЕС, той отговори: “не значително“.

Това е прозорец на надеждата от тази конкретна перспектива. Но в същото време, както споменах по-рано, засега преживяваме трудни времена. “

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари