Привикаха Петър Москов на килимчето

0
Здравният министър се обяснява за лекарските протести, породени от здравната му реформа
Здравният министър се обяснява за лекарските протести, породени от здравната му реформа

Партиите от мнозинството привикаха на килимчето в парламента здравния министър Петър Москов, след като лекарските протести започнаха лавинообразно да се множат.

След като Цветан Цветанов го скастри, че реформите и промените в здравното законодателство трябва да се изговарят с партньорите преди да се предприемат, здравният министър поправи грешката си. В четвъртък след пленарния ден Петър Москов тръгна на обиколка из стаите на групите, които крепят мнозинството.

Разговорите с партньорите в коалицията са провокирани от лекарските протести след обявеното намерение на здравния министър за сливане на лечебни заведения.

Срещата на Москов с ГЕРБ е планирана за вторник в Народното събрание, каза самият той след първия си разговор с депутатите от Патриотичния фронт. Той се съгласи с бележката на втория в ГЕРБ, че всяко едно действие трябва да бъде предварително обсъдено, но в същото време се заинати:

"Текстовете от закона за лечебните заведения, които събуждат страстите в страната, са на ниво публично обсъждане. Ние това правим - обсъждаме. И аз, и Цветанов това правим, обсъждаме.

Той се похвали, че Патриотичният фронт изцяло го подкрепят в намерението му да бъде комплексно лечението на социално значимите заболявания, които ще бъдат в основния пакет, плащан от НЗОК. Тази била и позицията на правителството. Той пак се закле, че не става въпрос за закриване на лечебни дейности. Той обаче призна, че планът на МЗ може и да претърпи корекция и можело не навсякъде диспансерите да претърпят сливане, защото щяло да има диференциран подход. Но нямало да отстъпи от убеждението си, че НЗОК трябва да заплаща единствено комплексно лечение на пациента. Москов потвърди, че отива на среща с протестиращите лекари от онкодиспансера - в понеделник в Пловдив и утре в болницата в Русе.

Той призна, че не знае нищо за операцията на ДАНС в университетската болница "Св. Георги" в Пловдив.

Само знаел, че с промяната на ръководството през декември лечебното заведение излязло на печалба 4 млн., докато преди това натрупало през годините 20 млн. дългове.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари