Москов: Държа реформата в здравеопазването да продължи

1
Здравният министър в оставка се отчете за свършеното през изминалите две години
Здравният министър в оставка се отчете за свършеното през изминалите две години Видео: БГНЕС

"Държа и вярвам, че основните неща, които правихме две години, трябва да бъдат продължени”.

Това заяви министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов на отчетна пресконференция за двугодишната си работа, съобщава БГНЕС.

Всяко едно нещо, за което нашият екип би могъл да съдейства за влизане в работа на новия екип, ще бъде осигурено”, подчерта Москов, добавяйки, че няма да коментира наследника си на поста Илко Семерджиев.

Москов съобщи още, че е стартирал и тестов проект за електронна рецепта.

Тя не само премахва хартията, но дава възможност личните лекари да проследят състоянието на пациентите, а фармацевтите да следят какви медикаменти приема пациентът”, поясни здравният министър в оставка.

Той коментира и лекарствената политика.

Всичко, което се произвеждаше от големите фармацевтични фирми, се заплащане на пълна цена от НЗОК. Българските граждани заплащаха в пъти повече от граждани на други европейски страни. През 2015 г. 43,5 млн. лева върнаха фармацевтичните компании на НЗОК. 70 млн. бяха върнати през 2016 г., а прогнозата за 2017 г. е да се върнат 137 млн. лева. Касата влага тези пари в медикаменти, медицински изделия. През 2017 г. се осигурява 100% реимбурсация за медикаменти за хипертония с тези средства”, обясни Москов.

Той уточни, че лекарства могат да се изнасят, само ако е гарантирано, че те са достъпни за територията на България.

Реформата за Спешна помощ беше изоставена много години. Наследихме липса на последователна политика и лоша материална база”, обясни Москов. И допълни, че в бюджетите за 2015, 2016 и 2017 г. беше заложено средно до 50% увеличение на заплатите на спешните медици. Към момента постъпващите били повече  от напускащите. А новините на телевизиите вече не започвали с това, че линейка закъсняла с 30 минути.

Той посочи, че времето не е било досттъчно на екипа му да направи всичко, което планирало, в сферата на извънболничната помощ.

През 2016 г. ликвидирахме липсата на направления за остри състояния. Параметрите на НЗОК гарантират, че проблем с тях няма да има отново”, увери Москов.

Той припомни за приемането на Националната здравна карта, която не позволила „роенето на болници там, където не е нужно”.

Относно финансовата стабилност на лечебните заведения, той отчете, че за периода януари-септември 2016 г. те не са на загуба и не генерират допълнителен дефицит.

Следващото политическо решение е изплащане на задълженията на държавните болници, които са 65, от собственика, при тях от държавата”, каза още министърът в оставка.

Според него във времето трябва да заплатите на лекари и медицински сестри да растат, като отпадне условието това да зависи от процента пациенти.

Той изтъкна, че през изминалите две години е намалял броят на здравнонеосигурените българи. Според НАП те вече са 517 753 души.

Москов подчерта, че вече и Фондът за лечение на деца работи по-добре.

Министърът призна, че е допуснал кадрови грешки, които в бъдеще няма да повтори.

Ако има нещо, което за себе си някак си не съм удовлетворен, то е, че някои от тези вектори на промяна на системата не можахме да достигнем пълноценно. Отчитам го като собствена грешка и неспособност да обединя политическа воля, за да се случат няколко неща, като инвалидните пенсии в системата на ТЕЛК, както и да се направи същата процедура за медицинските изделия, каквато има за лекарствата”, заключи Москов.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари