„Природно хапче” бори стресовия хормон

0
То може да се окаже евтино средство за противодействие на неблагоприятните ефекти върху здравето
То може да се окаже евтино средство за противодействие на неблагоприятните ефекти върху здравето

„Ако отделите 20 минути от деня си, за да се разходите или поседите на място, където се чувствате свързани с природата, ще направите достатъчно, за да понижите съществено нивата на стресовия хормон”.

Това сочат резултатите от американско изследване, съобщава БТА.

Целта на авторите му от университета на Мичиган е била да определят оптималната доза от приемането на т.нар. "природното хапче" в градска среда. "Известно е, че времето, прекарано сред природата, понижава стреса, но досега оставаше неясно колко точно е достатъчно. Резултатите от изследването ни показват, че за ефикасно понижаване на нивата на стресовия хормон кортизол, хората трябва да прекарват между 20 и 30 минути седнали или разхождайки се на място, на което се чувстват свързани с природата", казва Мери Каръл Хънтър от изследователския екип. 

"Природните хапчета" могат да се окажат евтино средство за противодействие на неблагоприятните ефекти върху здравето от урбанизацията и заседналия начин на живот в помещения, белязан от постоянно взиране в екраните на телевизори, компютри и смартфони. 

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари