Превишена скорост е причината за трагедията в Хитрино

1
Железопътният път е бил с ограничение от 40 км/ч., но според експертизи влакът е влязъл в отсечката със 78 км/ч.
Железопътният път е бил с ограничение от 40 км/ч., но според експертизи влакът е влязъл в отсечката със 78 км/ч. Видео: bTV

Железопътният път е бил с ограничение от 40 км/ч., но според експертизи влакът е влязъл в отсечката със 78 км/ч.

Ясни са мотивите за присъдата на двамата машинисти, обвинени за трагедията в Хитрино. Според документа, с който bTV разполага, заради планов ремонт разписанието на влака е било променено. Машинистите не знаели това.

Основната причина за трагедията Хитрино, при която загинаха 7 души, а други 14 бяха ранени, е превишената скорост, става ясно от мотивите към присъдата на ВКС.

„… по несъмнен начин установяват непосредствената причина за произшествието, а именно скоростта, с която влакът е навлязъл в стрелка №5 - 78 км/час, която е почти двойно по-висока от разрешената скорост от 40 км в час.“

„Железопътният път е компрометиран, но затова е имало такова ограничение от 40 км в час. Експертизите казват, че ако влакът е влязъл с 40 км в час, е нямало да стане настъпилият инцидент“, обясни Николай Димитров – адвокат на пострадалите.

Във фаталната сутрин разписанието на влака е било променено: „Във връзка с извършен планов ремонт за участъци от железопътната инфраструктура разписанието на влака е било променено, като същият е следвало да изчака пет минути за среща с пътнически влак.“

„Те не са знаели, че трябва да бъдат отклонени. Така си го обяснявам аз, като адвокат, гледайки всички документи до този момент“, каза Димитров.

„За тези обстоятелства превозвачът – „Булмаркет“, е бил уведомен, но не и двамата подсъдими“, пише още в мотивите.

И още – в мотивите към окончателната присъда пише, че независимо дали са били уведомени, машинистите са длъжни да следят скоростта и да спазват обозначенията на знаците и сигналите на светофарите.

„Промяната в движението и по-точно обстоятелствата относно скоростта и коловоза са били обозначени и със съответната сигнализация по трасето.“

Все още не е получена позицията на превозвача „Булмаркет“.

Трагедията Хитрино стана през декември 2016 г. През по-голямата част от времето двамата машинисти бяха под домашен арест. Той ще бъде приспаднат от окончателните им присъди.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    7-те БДЖ /Божи/ правила!
    Когато стане железопътна катастрофа: 1. обвиняват хигиенистката на вагона. 2. ако няма хигиенистка, обвиняват търговския ръководител по документите. 3. Винаги са виновни хигиенистката или ръководителя търговска експлоатация. 4. Машинистите са виновни - по изключение, когато не могат да обвинят хигиенистката и търговски ръководител. 5. Никога НЕ са виновни Ревизор вагони и шлосерите по подвижен жп състав. 6. Никога НЕ са виновни НК "Железопътна инфраструктура", заради калпавия релсов път и още по-калпавите им служители и жп работници по поддръжката. 7. Началниците в БДЖ и НК"ЖИ" са Т А Б У, като индийски крави - Божества!!!
  • 6
    3
    до русенец
    Нещо не им се чува Отнесоха го бадева. Едно разследване е като едно тесто,каквото тесто замесиш,такава питка ще излезе.Мисля че машинистите не са словоохотливи и май са наплашени.Постна работа по делото и от към експертизи и свидетелски показания Бъеза смянаи на юридическо лице.Защо ли ?
  • 4
    2
    русенец
    Няма локомотивен машинист, който да влезе в отклонение с над 40 километра в час, защото това е САМОУБИЙСТВО, мамка ви? Или локомотивната бригада са били уморени до смърт, или сигнализацията в този участък, която е била подменена по европроект месец преди това не е работила!
  • 5
    1
    Елементарни Въпроси
    Добре ли са отморили екипажите на композицията? Спазил ли е работодателя КТ ? Някой вряскал ли е в телефона по стар обичай"Айде,айде че хайде,няма време ,друг път ще почивате? " Отговаря ли дължината на композицията по заявеното логически и тонажа? Ако са заявени 20 ,може ли да са 35 броя ,например ( цумбайшпил ) . Ощетено било БДЖ -то ,голяма работа.Трасето ( техническо състояние ) ?. Сезонни,годишни,внезапни ремонти.Кога,колко,къде и преди колко време,а по изисквания? Поне още няколко пъти щяхме да изпищим с подобни инциденти след това.Обществена тайна е и медиина среда.Вятово,Преди Вятово и ала бализми Кой какво контролира и ефективен ли е контрола,доклади,ревизии?Ремонти по трасето и с какви материали? Подготовка,състояние на главен и помощник машинист? Хранене,сън,часове,заплата,отдих и такива места,състояние на споменатите по гарите? Закуска,обяд,банкети,хора и песни? БДЖ,НКЖИ,ЧАСТНИЦИ? РАДОСТНИ СЪБИТИЯ,БАНКЕТИ,ПОЗДРАВИТЕЛНИ АДРЕСИ? ОСЛУШВАНЕ? ДОКОГА НА ПРИНЦИПА АМ И БАМ,КУКУ И ДЗЯК? Защо не допуснаха изначало независима комисия експертна такава от Европа-ТА? Ами се опънаха? Да направят оглед на събитието веднага ,прясно,прясно.Дефектоскопи,ревизии на ревизиите и т.н. и т.н. ? Докога топли кърпи и пешкири за другари и сопа за работари? Дали не трябваше да има дело срещу държавата за неглижиране проблемите в БДЖ и контрола по всички въпроси,правила,инструкции,обучения?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари