Прекратиха пълномощията на кмета на Кубрат

0
Бюрхан Исмаилов получи условна присъда за деяние, извършено през 2010 г.
Бюрхан Исмаилов получи условна присъда за деяние, извършено през 2010 г.

Общинската избирателна комисия в Кубрат прекрати предсрочно пълномощията на кмета на общината Бюрхан Исмаилов.

Решението е взето единодушно, уточниха от институцията.

Според Закона за местното самоуправление и местната власт правомощията на кмет се прекратяват предсрочно, когато след избирането му е осъден с влязла в сила присъда на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер - така е мотивирано решението на ОИК. В началото на месеца влезе в сила съдебно решение, според което Исмаилов получи условна присъда за деяние, извършено през 2010 г.

Шест месеца лишаване от свобода с изпитателен срок 3 години е наказанието за градоначалника, който като председател на сдружение „Кубратска мера“ подал искане до Разплащателната агенция за отпускане на евросубсидии за повече пасища и мери, отколкото сдружението поддържало в добро екологично състояние. Според окончателното съдебно решение разликата била 356,72 хектара.

Решението на ОИК-Кубрат ще бъде изпратено на Общинския съвет в Кубрат, който трябва да насрочи своя извънредна сесия и да избере временно изпълняващ длъжността кмет на Кубрат, а също и до Централната избирателна комисия, която пък трябва да го препрати към Президента, който да насрочи частични кметски избори в Кубрат.

На местните избори Исмаилов бе издигнат от коалиция "Време за промяна", която включва партиите Българска нова демокрация и Обединена България. Опонент на балотажа му бе кандидатът на ДПС Гюнан Халил, който също имаше досег с правосъдието, но след изборите - получи също условна присъда на първа инстанция - Районен съд-Русе - за ползване на фалшива диплома за средно образование.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари