Предлагат от 1 май да отпаднат хартиените рецепти

0
Внесени са предложения за промени в наредбата за изписване на лекарства
Внесени са предложения за промени в наредбата за изписване на лекарства Снимка: iStock

Внесени са предложения за промени в наредбата за изписване на лекарства

От 1 май 2022 г. предписването на лекарствени продукти, което се извършва на рецептурна бланка с бял цвят, да се извършва само в електронна форма, съобразно функционалностите на Националната здравноинформационна система (НЗИС). Или хартиените рецепти да спрат да се използват, предвиждат промени в Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, качени за обществено обсъждане, пише Pariteni.bg.

От 1 юни миналата година лекарствата по лекарско предписание, които се поемат напълно или частично от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), задължително се изписват с електронна рецепта, но за другите това не е задължително.

Целта на промените е да се оптимизира процесът по предписване на лекарствени продукти чрез въвеждане на електронна форма на предписване, обясняват от здравното министерство.

На следващо място с цел улесняване дейността на работещите в лечебните заведения за болнична помощ да се предвиди възможност за генерирането на електронни документи, които не попадат в обхвата на НЗИС.

Друга промяна предвижда възможността при приемане на лекарствен лист в електронна форма магистър-фармацевтът от болничната аптека да създава чрез специализиран софтуер втори електронен екземпляр на подписан лекарствен лист под същия номер с добавена в края на номера буква „А“, който не съдържа подпис на лекуващ лекар и началник на отделение.

На следващо място се предвижда при техническа възможност журналът по чл. 50, ал. 4 от наредбата да се съставя в електронна форма.

Очакваните резултати от предложените промени са свързани със създаване на условия за електронен обмен на документи, като по този начин ще се облекчи работата на лицата ангажирани с процеса по предписване и отпускането на лекарствени продукти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари