Аптеки в Русе вече изпълняват електронни рецепти

1
Въпреки това лекари и фармацевти са песимисти, че програмата ще тръгне във всички аптеки от 1 май
Въпреки това лекари и фармацевти са песимисти, че програмата ще тръгне във всички аптеки от 1 май Снимка: БГНЕС

Въпреки това лекари и фармацевти са песимисти, че програмата ще тръгне във всички аптеки от 1 май

От 1 май личните лекари трябва да издават в електронен вид рецептите по Здравна каса.

Останалите рецепти ще продължат да съществуват на хартия. Изписаната електронна рецепта може да бъде изпълнена в аптека само срещу удостоверено ЕГН на пациента.

По никакъв начин обаче не бива да се свързва издаването на електронната рецепта с прекратяване на лечението и посещението в кабинетите на общопрактикуващите лекари. Единствените случаи, в които се допуска неприсъствие на пациент в кабинета на общопрактикуващ лекар при издаване на електронна рецепта, са свързани с COVID-заболяване или лечение в болница.

Важно е да предупредим всички пациенти, че ще трябва да продължават да ходят на лекар, за да им се изпишат лекарствата“, заяви за в. „Бряг“ д-р Орлин Кожухаров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Русе и член на Управителния съвет на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Хората не бива да се надяват, че някой ще им изпише лекарствата без преглед и те само ще отидат в аптеката да си ги получат. Това няма как да се случи“, предупреди д-р Кожухаров.

Някои русенски лекари и аптеки вече започнаха работа с новата програма за рецептите. „В три наши обекта приемаме електронни рецепти – съобщи управител на верига аптеки в Русе. - Прави впечатление, че засега са почти едни и същи лекарите, които издават електронни рецепти. Опитът показва, че при работа с електронния вариант вниманието на фармацевта трябва да бъде още по-концентрирано, защото такава електронна рецепта не подлежи на никакви корекции. Доколкото разбрах, има все още някакви технически проблеми и поради това с един месец ще се отложи крайната дата за издаване на хартиени рецепти.“

Очакване да се въведе гратисен период за старта на електронните рецепти изрази и управител на друга аптечна верига в града. „Все още има доста неизяснени неща, получават се и технически грешки. Разбрах за случай в страната, когато лекар е набрал да изпише един продукт, а в аптеката пристига съвсем друг. Най-вероятно проектът няма да стартира на 1 май.

За още софтуерни грешки информира и Пламен Филев, председател на Регионалната фармацевтична колегия в Русе. „Системата е готова не повече от месец и досега сме изпълнили само една електронна рецептаказа Филев. – Дори и при нея обаче имаше грешка, тъй като количеството на медикамента беше удвоено. Ако всичко работи както трябва, електронните рецепти ще спестят не малко време – говорим за писане, рязане, хартии, които остават в миналото. А това е почти половината от времето на фармацевта. Надяваме се рецептите, които сега са като художествено изобразително изкуство и режем първи, втори, трети месец, пишем на 1-ви, 2-ри екземпляр и т.н., да отпаднат от 1 май. А ако след това някой не може да издава или изпълнява електронна рецепта и даде хартиена, тогава пациентът има право да подаде жалба в Здравната каса."

Все още нямаме официално постъпило указание от Здравната каса за отлагане на датата за старта на електронните рецепти“, заяви Живка Георгиева, началник сектор в РЗОК. „ Засега важи разписаното в договорите с аптеките и лекарите, че от 1 май влизат в сила електронните рецепти. Ако от тази дата някой не издава или не изпълнява електронна рецепта, това означава, че отказва медицинска помощ на неговите здравноосигурени пациенти. При такъв отказ той подлежи на наказание. Електронната рецепта е заложена в Националния рамков договор и няма как да отказват издаването й. Става въпрос за лекари и аптеки, които имат сключени договори със Здравната каса. Нарушителите ще бъдат наказани с финансови неустойки“, категорична е Георгиева.

Фармацевтите няма да разполагат с информация, свързана с общото медицинско състояние на хората, уверяват от Здравното министерство. Единственото, до което ще имат достъп, е самата рецепта и лекарствата, предписани за лечение на съответния пациент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари