Правосъдие по български, или как се измъква убиец

0
25-годишен наръга съседа си 20 пъти
25-годишен наръга съседа си 20 пъти Видео: TV7

25-годишен наръга съседа си 20 пъти, но самопризнанието реже 1/3 от наказанието

След като вчера стана ясно, че МВР е разкрило извършителите на две от показните убийства, ние ще ви разкажем една съвсем друга история – нито изненадваща, нито непозната за нашата правосъдна система. Как доказан убиец успя да избегне най-тежкото наказание – доживотен затвор без право на замяна?

Предисторията: 25-годишен мъж убива своя съсед, след като му нанася 20 удара с нож. Това е Ивайло Иванов, на 25 години от Горна Оряховица. Съден два пъти за притежание на наркотици. Една от присъдите изтърпява шест месеца в Белене. Лекувал се е от параноидна шизофрения.

На 14 юли 2014 г. Иванов, по прякор Папурката, убива по особено жесток начин съседа си Тихомир. Двамата се познават добре. Тихомир иска от Ивайло 15 лв., след като е преинсталирал компютъра му. Папурката взема кухненски нож и намушка своя съсед 20 пъти. Давейки се в собствената си кръв, Тихомир бърка в раните си, за да си осигури въздух за пълните с кръв бели дробове. Ивайло крие трупа под леглото, среща се очи в очи с майката на Тихомир и хладнокръвно я лъже, че не е виждал сина й. Лъже и родителите си какво е направил. Опитва се да избяга, но е заловен на гарата в Г. Оряховица, преди да се качи на влака за Русе.

Година и половина след трагедията делото влезе в търновския окръжен съд. Насрочени бяха три дати за съдебни заседания – 20, 21 и 22 януари. Но за изненада на всички, още в първия ден Папурката се призна за виновен. Така младежът се възползва от правото делото да се гледа по съкратената процедура. Ивайло влезе в залата окован. Но в ръцете си държеше Наказателния кодекс, който, както се оказа, добре е изучил. Впечатление направи агресивното поведение на Ивайло пред съда. Той бързаше да входира двете си молби и не спря да повтаря, че иска съкратена процедура. Второто му искане беше за преместване от Ловешкия затвор, тъй като там е бил подложен на системен тормоз.

5-членният състав на Окръжния съд прие молбата и даде ход на съкратеното следствие, при което няма изслушване на свидетели. Папурката призна изцяло вината си. И така, най-тежката присъда – доживотен затвор без право на замяна, беше служебно отхвърлена. Причината – в Наказателния кодекс е предвидено намаляване на наказанието с 1/3 при пълно признаване на вината и водене на делото по съкратено следствие. Оказа се, че прокуратурата може да поиска най-много 30 години лишаване от свобода.

Източник: news7.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари