Поведението на Бойко Борисов е ”ориентализирана форма на пряка демокрация"

1
Извънредното положение му даде тласък да завърши нещо, което той отдавна свенливо практикува
Извънредното положение му даде тласък да завърши нещо, което той отдавна свенливо практикува

Поведението на министър-председателя е ”ориентализирана форма на пряка демокрация”.

Институциите, това съм аз. Демокрацията, това съм аз. Не ми трябват вече посредническите услуги нито на моята парламентарна група, нито на опозицията. Аз мога през конференции да общувам директно. Това е преводът на поведение в политиката на премиера Бойко Борисов.

Така политологът Георги Киряков коментира пред БНР политическата стратегия на Борисов във връзка с проваленото във вторник заседание на Народното събрание, на което той трябваше да бъде изслушан и да отговаря на въпросите на депутатите.

"Извънредното положение му даде тласък да завърши нещо, което той отдавна свенливо практикува, т.е. досега не го показваше пряко. Сега е моментът да завърши тази своя визия за това как трябва да се управлява, според неговите представи, демократично страната. Това е някаква негова представа за функциониране на демократичните институции и правовата държава. Защото той и друго казва - "Върховенството на закона, това съм аз".

Киряков уточни, че Борисов дава да се разбере, че разпределянето на парите минава през него, независимо, че това са пари на данъкоплатците, тъй като смята, че щом има пряка връзка с данъкоплатците през социалните мрежи или през брифингите, това е легитимен начин да взема информирано за гражданите решение.

Политологът коментира и настояването на БСП Борисов да се яви на парламентарен контрол, като обясни, че опозиционната БСП не може да избяга от дамгата, която ѝ е сложена отдавна, "че се опитва чрез такъв тип действия да извлича партийни електорални дивиденти".

По думите му много лесно оборимо е такъв тип поведение на левицата.

В същото време заради кризата доверието в премиера и в управляващата партия се е повишило, изтъкна политологът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари