Портретите на срама

0

„Портретите на срама“ е личен проект на професионалния фотограф Ивайло Петров, който представя ужасните условия за подготовка на спортистите в Гребната база на Видин. За идеята си фотографът включва някои от най-изявените спортисти и треньори от Видин, които се съгласяват да вземат участие като застанат пред обектива на фона на мизерията.

„Въпросната разруха за мен дойде по един много шокиращ и директен начин. Преди няколко месеца трябваше да направя портрет на един от най-сериозните видински състезатели – Борис Недялков, който ме заведе на мястото, на което тренира. Това бе първият ми досег и останах потресен от въпросните условия“, разказва за Бинар Ивайло Петров.

Снимките разказват за условията, в които са принудени да тренират спортистите там. И въпреки всичко българските спортисти не спират да печелят медали и титли за страната си.

„За проекта ми любезно се съгласиха да участват някои от най-изявените спортисти, шампиони, донесли на България редица отличия на международно ниво. Посвещава се на Приятеля, който почина точно вечерта на този снимачен ден.“

В проекта участват някои от най-изявените спортисти, донесли на България редица отличия на международно ниво.

Богомил Петров се включва в проекта на Ивайло Петров. Той е легенда, която поставя първия световен рекорд за българската тежка атлетика – през май 1964 г., когато в София преодолява щанга от 140 кг. 8 години е национален състезател, като участва в 101 състезания, от които печели 67. Петров постига завидни успехи и в гребането, като през 1977-а с туристическа лодка изминава разстоянието от Видин до Русе (300 км) без прекъсване за 41 часа и 40 минути. С каяк е преплувал Дунав от изворите в Германия до устието на реката в Румъния.

Борис Недялков е причината за галерията „Портретите на срама“, след като Ивайло Петров „се вдъхновява“ след среща с него. Роден през 1993 година, Недялков е осемкратен републикански шампион на едноместен каяк. Участва на младежките олимпийски игри в Сингапур през 2010-а.

Цветелина Цветанова е състезателка по самбо, която обаче се подготвя за Европейските игри в Баку. Тя е четирикратна световна шампионка за девойки до 18 г. и два пъти европейска шампионка в същата възраст. Сред успехите си има златен медал и европейската купа по джудо за 2012 г. и 2015 г.

Стефан Илиев е друг участник в проекта. Той е дългогодишен състезател в спортните клубове Бдин (Видин), ЦСКА и Академик. Печелил е многократно републиканските първенства и е участвал на редица европейски и световни шампионати, а в момента е треньор в спортен клуб „Ванто-Видин“. Има бронзов медал от Световното първенство в Белград през 1975 г. с двуместно кану на 10 км.

Източник: Binar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари