Помощите за деца стават материални?

1
Може те да са примерно тетрадки или обувки
Може те да са примерно тетрадки или обувки Снимка: Телевизия Европа

Мобилните групи, които ще следят дали децата посещават училище вече се сформират от областните и общинските управления на МОН.

Tова съобщи зам.-министърът на образованието инж. Таня Михайлова в сутрешния блок на телевизия Европа.

Тя каза още, че и в момента има санкции за родителите, които не водят децата си в училище, но като допълнителна мярка се обмисля финансовите помощи за отглеждане на деца да бъдат получавани под формата на индивидуална материална помощ.

"Санкции и сега към момента в Закона за предучилищно и училищно образование има за родителите, които не осигуряват посещение за своите деца в училище. По-скоро се мисли за една различна философия при отпускането на семейните добавки за отглеждане на деца. В зависимост от конкретния случай може те да са примерно тетрадки или обувки, т.е. да има възможност част от тези помощи да бъдат хармонизирани с нуждите на конкретното дете и на конкретното семейство", каза инж. Таня Михайлова.

В началото на седмицата синдикатите по образованието предложиха учителите да имат право на годишен отпуск за повишаване на квалификацията си, но това не е възможно към момента, твърдят от образователното ведомство. Причината е, че и в момента има сериозна липса на педагози, а излизането на част от тях в едногодишен отпуск би затруднило системата още повече.

"В тази една година този педагогически специалист няма да бъде на работното си място - това е ресурс от хора. Трябва да се осигурят часовете, които са му възложени да бъдат замествани от други хора, които са обаче в същата общност професионална. Това е всъщност голям финансов и човешки ресурс. Квалификацията и сега не е задължително винаги да бъде присъствена", каза още тя.

Инж. Михайлова е категорична, че квалификацията на учителите и в момента е заложена като основен елемент в работата им и министерството работи за осигуряването на разнообразни методи за обучение на педагозите, които да могат да са ефективни и дистанционно.

Източник: Телевизия Европа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари