Положението в "Спешна помощ" - Русе: Само 6 линейки и 10 лекари обслужват спешните случаи

1
Положението в "Спешна помощ" - Русе: Само 6 линейки и 10 лекари обслужват спешните случаи
Видео: БГНЕС

Липсата на правила в "Спешна помощ" ще води и занапред до подобни случаи, какъвто е случаят с починалата жена. Това ще продължава, докато някой не обърне внимание и не попита работещите в "Спешна помощ" от какво имат нужда и как трябва да се реформира "Спешна помощ". Реформата досега направи едни пироговчета, които просто нямаше как да помогнат на тази жена, която умря на улицата, заяви д-р Недка Дикова, лекар в "Спешна помощ" в Русе и член на УС на Асоциацията на работещите в Спешната помощ.

Тя припомни, че отдавна се настоява за Закон за спешната помощ и за категоризиране на адресите, на които се викат екипите – да бъдат разделени на спешни и неотложни. Иска се и връщане на тел.150, за да има директен контакт с пациента. "Тел.112 е "счупен телефон", за което ние много отдавна казахме, че не искаме да бъде по този начин. Това забавя адресите и негативното отношение на хората още повече се засилва към нас, а ние не сме виновни. Тел.112 може да функционира като служба, но 150 трябва да функционира като директен телефон, хората трябва директно с нас да контактуват", смята д-р Дикова.

В момента в "Спешна помощ" в Русе работят 10 лекари от нужните общо 27. Само за последните три месеца двама са напуснали. Линейките са общо 6, едната от които е реанимобил. Две от колите имат в екипа си лекар, останалите четири са с фелдшер. Много често повикванията нямат нищо общо със спешните и животозастрашаващи състояния. Обслужват се пияни, психичноболни, битови скандали, хора, чиито лични лекари в момента не са на работа. " Спешна помощ трябва да обслужва катастрофи, инсулти, инфаркти, спешни състояния, които наистина застрашават живота и ако в близките 10-15 минути не се помогне на човека, той си заминава", каза още д-р Дикова.

Русенските медици подкрепят категорично колегите си от София в протеста им срещу уволненията в "Спешна помощ". Без реални промени те също са готови да хвърлят оставки.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари