Половин милион прасета са застрашени да минат под ножа

0
Трябва да бъдем подготвени за сериозни икономически щети
Трябва да бъдем подготвени за сериозни икономически щети

Ако не се овладее заразата, загубите може да са до 150 милиона лева.

Увеличават се огнищата на африканска чума при свинете и те вече са 16. Има ново регистрирано огнище в област Търговище, както и нови случаи при диви прасета в областите Враца и Русе.

"Не сме се изправяли пред опасност с такъв мащаб. Утежняващ фактор е структурата на нашето селско стопанство с така наречените задни дворове, много хора крият прасетата си", каза в "България сутрин" бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

По думите му в този сектор инвестициите са за няколко милиарда и ако се стигне до големи загуби, ще е критично.

Той обясни, че заболяването е влязло през 60-те години в Европа и никоя страна не е успяла да го спре.

"Трябва да бъдем подготвени за сериозни икономически щети. Не се знае колко са задните дворове, а традицията с тях ще бъде трудно премахната. Ако бъдат унищожени половин милион прасета - това са около 150 млн. лева загуби", коментира Найденов.

По думите му в световен мащаб е факт поскъпването на свинското месо. Ако се стигне до големи загуби е много вероятно да се стигне до повишаване на цените и у нас, подчерта той.

Пред Bulgaria ON AIR д-р Диляна Попова от Асоциацията на месопреработвателите посочи, че ветеринарите нямат правото да наставляват хората как да си гледат животните, не е в правомощията им да влизат в имотите на стопаните.

"Предаването може да стане чрез дрехи, обувки, храни, както и кухненски отпадъци. Има констатирани случаи на заразата и при дивите животни", посочи тя. По думите ѝ е забранено да се хранят животните с кухненски отпадъци.

Попова каза още, че в у нас потреблението на свинско месо е около 200 хил. тона и няма достатъчно животни, затова се стига до внос.

Армия, полиция и жандармерия се включват в борбата с болестта. Засилва се контролът на всяка преминаваща кола в карантинната зона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари