Показаха медицинските пособия на първата жена лекар в Русе

0

Днес в Историческия музей бе открита изложбата „Дарения от документи, вещи, медицинска апаратура и пособия на Русенската болница“.

Експозицията беше представена от Владислав Атанасов, уредник в отдел „Най-нова история“ на Регионален исторически музейРусе. Присъстваха и двамата дарители – г-жа Маргарита Йолова и д-р Никола Събев, както и Велико Великов, управител на „Румедит“ ООД, фирмата, която се е занимавала с поддръжката на част от дарената техника.

През 1965 г. се чества 100-годишнината от основаването на първата русенската болница. Тогава възниква намерението за създаване на музей на русенското здравеопазване. Даренията на документи, вещи, медицинска апаратура и пособия от г-жа Маргарита Йолова през 2009 г. и от д-р Никола Събев през 2014 г. са свързани с идеята за съхраняване на медицинската история на града. В началото на 2018 г. сходно желание за дарителство изрази и управителят на Комплексен онкологичен център – Русе д-р Камен Кожухаров. Повод за създаването на изложбата и представяне на даренията е събитието „Петнадесета нощ в музея“.

Сред даренията с особена историческа стойност се отличават: лекарска чанта и слушалка на първата жена лекар в Русе – Венета Камбурова; грамота за първа копка от строежа на Хирургическата клиника от 7 април 1983 г.; книга за възнагражденията от 1894 г., в която стоят имената и подписът на д-р Стоян Радославов – първи старши лекар и управител на болницата след Освобождението, виден дарител, приятел на Алеко Константинов, с когото през 1893 г. посещава Чикаго. Той е прототип на доктора от пътеписа „До Чикаго и назад“. Показани са също златна касинка и  касинка с червена лента, въведени като система за отличие от първата и единствена главна сестра в болницата Лиляна Райчева, първият и единствен български ректороманоскоп, изработен в завод „Найден Киров” по проект от д-р Емил Събев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари