Покъртителна история на 30-годишната Мария

0
Мария продължава да преживява отново и отново ужаса на униженията, на които е била подложена
Мария продължава да преживява отново и отново ужаса на униженията, на които е била подложена

Млада варненка става жертва на измамник и в продължение на две мъчителни години е държана в плен, където е бита и изнасилвана. Днес тя продължава да преживява отново и отново ужаса на униженията, на които е била подложена.

Покъртителната история на 30-годишната Мария започва на 7 януари 2013 година, когато се запознава в интернет с човек, представящ се за музикант, работещ в чужбина, пише "Монитор". Виртуалната връзка продължава 2 месеца, като освен в мрежата се включват и разговори по телефона. Визуален контакт обаче двамата не са имали. През март същата година „младият” мъж, наричащ се Селчук Шахин, предлага на Мария да отиде във вълчидолското село Стефан Караджа, където живеел неговият чичо Ясен и при него да изчака да се завърне от турне в Турция. Мария стяга багажа си и отива в селото, без да каже на близките си. Така слага началото на ужаса, който продължава близо 2 години.

След като минава известно време, но т.нар. „племенник” не се появява, жената разбира, че всъщност няма никакъв музикант, а човекът, с когото е общувала в интернет, е чичото, в чийто дом е отседнала. Измамената Мария иска да се завърне у дома си във Варна, но Ясен я принуждава да остане в къщата му против волята й. Не й позволява да излиза навън, да се среща с други хора, отнема личния й телефон, за да не може да търси помощ от близки или съдействие от полицията. Така започват страданията за младата жена, която решава да се пребори за свободата си и прави опит за бягство. Напуска през една нощ къщата, докато всички спят и успява да стигне пеша до село Ветрино. Ясен обаче успял да я открие и я връща обратно в дома си. След този случай Мария прави още два опита да избяга, но те са отново неуспешни. След всяко насилствено връщане обратно за жената става страшно.

Мария била пребивана с юмруци, бита е с дърво,

като е удряна по цялото тяло и по главата, замеряна е с тежки предмети, скубана, заплашвана с нож. Това допълнително я стресира, защото Ясен е касапин и коли животни по домовете на хората от района. Така Мария заживява с ужаса, че може да й пререже гърлото. Когато не я биел, насилникът непрекъснато сипел обиди, ругани, псувни и закани за живота и здравето й. Младата жена била принуждавана против волята си да прави секс с 25 години по-възрастния от нея мъж, а при отказ отново е бита и заплашвана с нож, опрян в гърлото й. И до ден днешен тя все още носи следи и белези по тялото си от претърпяното физическо насилие. Още по-тягостно било, че в дома-затвор на Ясен живеела още и 42-годишната му болна съпруга Елена, която била с 5 претърпени инсулта и неподвижна на легло. В къщата са и 5 от многото деца на касапина, за които наред с физическия, психически и сексуален тормоз Мария е принудена да се грижи, както и за болната.

Съдът забранява на мъчителя да я приближава

Съдът забранява на касапина Ясен да доближава до Мария на по-малко от 200 метра. Освен това той е предупреден да се въздържа от опити за насилие. В момента тече срокът за обжалване на решението на районния съд във Варна. По случая е образувано и досъдебно производство в Девня, което още не е приключило. Когато това стане, обвинителният акт ще бъде внесен в съда, за да започне наказателно дело срещу насилника за отвличане, физически и сексуален тормоз над жертвата.

Към момента Мария е силно травмирана от случилото се с нея, обясни социалният работник от центъра Ваня Аврамова. Жертвата припознавала насилника във всяка мъжка фигура, не можела да спи и постоянно сънувала кошмари, бълнувала несвързано и плачела насън. От преживяния шок е загубила бебето. В ресурсния център вече е разработен и съгласуван индивидуален план за работа и специализирани грижи с травмираната Мария. Тя ще получава социална и здравна подкрепа, ще й се осигурява психологическо и юридическо консултиране и ще й се помогне отново да стъпи на краката си и да заживее пълноценен живот.

Спасява се при издаване на паспорт

На 13 януари т.г. Ясен отвежда Мария в полицейското управление в Девня за смяна на личните й документи. В паспортната служба се установява, че по сигнал от нейните родители тя е обявена за общодържавно издирване. Така след две години в пленничество със съдействието на полицията Мария най-накрая се завръща у дома си.

5 дни по-късно обаче насилникът се появява около жилищния блок, в който живее, разпитва съседите за нея, попада и на родителите й. Затова на 20 януари т.г. близките й подават сигнал в Ресурсния център за хора в неравностойно положение „Надежда за всеки” във Владиславово и на следващия ден социалният работник Ваня Аврамова установява контакт с малтретираната Мария. Уточнен е план за действие, който бързо да установи състоянието на жената. На 22 януари тя минава преглед при акушер-гинеколог, като ехографското изследване установява бременност в петия месец. Следват редица срещи с психолог, психиатър и адвокат, а след седмица е получена заповед за незабавна защита от Районен съд – Варна в продължение на следващите 12 месеца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Дойде време разделно!
Ботуши за жената или гуми за колата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари