Подробности за френското предложение за Северна Македония

0
Коментар на депутата от ПГ на "Демократична България" Антоанета Цонева
Коментар на депутата от ПГ на "Демократична България" Антоанета Цонева Снимка: БНТ

Република Северна Македония да започне реални преговори за членство в ЕС едва след като бъдат направени промени в нейната конституция и българите бъдат записани като държавотворен народ.

Това се съдържа в предложението на Френското председателство, което праввителството изпрати на парламентарната комисия по външна политика, заяви депутатът от ПГ на "Демократична България" Антоанета Цонева в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

По думите ѝ проектът предвижда още да се изготви протокол към Договора за добросъседство между България и Северна Македония, който да съдържа конкретни детайли за изпълнението на Договора. Чрез този протокол ще може да се следи дали и как се изпълнява споразумението.

"Това е безпрецедентно - междудържавни двустранни отношения да бъдат вкарани в европейската рамка за преговорен процес. Този протокол ще включва и мониторинг на езика на омразата - македонските власти и медии ще бъдат следени какво говорят и това ще бъде отбелязвано. Гарант ще бъде не само България, а целия Европейски съюз. Преговорите за присъединяване може да бъдат спрени във всеки един момент, в който се види неизпълнение на договора." - каза Цонева.

Тя изтъкна, че не може да разбере посланието на президента Румен Радев по казуса със Северна Македония - от една страна признава, че предложението на Франция е напредък, от друга - говори за предателство.

"През изминалите години изпуснахме много, но днес имаме на масата предложение, изготвено след консултации с нашето МВнР. В изслушването си пред парламента Генчовска каза, че постигнатото е най-доброто, което някога е било постигано в резултат на тези усилия. Е как тогава да приемем тезата, че това е предателство? Употребата на темата за Македония като дъвка, омазването ѝ в кантран и лепването на етикета предателство, не работи за разрешаването на проблема. В Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ отхвърлят това предложение - е как от една страна те не са доволни, от друга слагаме знак на равенство с мнението на президента и на ИТН. Защо ВМРО-ДПМНЕ не са доволни и президента Радев също не е доволен - нали те не би трябвало да са на една позиция?" - попита Цонева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    русенец
    Опитвам се да се сетя французи, американци и англичани някога, някъде да са се справяли с конфликт. Не се сещам за такъв случай. Хайде да стоят настрана от проблемите на българите с така наречените македонци.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари