Подкрепа за русенци по време на извънредното положение

3
Община Русе оказва социална подкрепа на хора в нужда
Община Русе оказва социална подкрепа на хора в нужда Снимка: Dunavmost

Община Русе оказва социална подкрепа на хора в нужда, съобщиха от кметството в крайдунавския град.

В началото на извънредното положение общината разкри няколко телефонни линии за оказване на подкрепа. Чрез телефона за помощ при купуване на лекарства, хранителни продукти и материали от първа необходимост 46 русенци са заявили, че имат нужда от съдействие. Те са основно възрастни хора и такива, поставени под карантина. Служители от общината закупуват и им доставят хранителни продукти и лекарства. На "горещия" телефон за информация за превенция на коронавируса и взетите противоепидемични мерки са консултирани 81 души, които са потърсили съвет.

От местната управа информират, че от края на миналия месец психолози от пет неправителствени организации в Русе също предоставят телефонни консултации. Голяма част от хората, потърсили подкрепа, се притесняват за доходите си и възможността да се справят с ежедневните разходи. Друг тип въпроси са свързани със социалната изолация и желанието на русенци да излизат навън, за да се срещат и общуват със свои близки.

От кметството припомнят, че 110 души, ползващи услугите на обществената трапезария, от няколко дни получават топъл обяд по домовете си, а скоро ще им бъдат доставени и пакети с 16 хранителни продукта, осигурени по оперативна програма за храни. Отделно, общината подготвя и ще представи проект по целевата програма "Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация - 2020 г.". Срокът за представянето на проектното предложение е 21 април, като целта е да продължи приготвянето и доставката на топъл обяд до дома на потребителите в периода от 1 май до 19 юни тази година. Максималният брой потребители за община Русе е 250 души.

От местната управа информират, че Домашният социален патронаж обслужва по домовете 555 души в пенсионна възраст и хора с увреждания. Ежедневно се приготвя и доставя топла храна в домовете на потребителите, а санитари ги посещават по график, за да поддържат хигиената в жилищата им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари