Пенчо Милков: Всички разходи нараснаха. Общината не е заведение!

4
Нови, по-високи данъци ще плащат русенци от началото на 2024 година
Нови, по-високи данъци ще плащат русенци от началото на 2024 година Снимка: Пенчо Милков / Facebook

Нови, по-високи данъци ще плащат русенци от началото на 2024 година

Градът вече е разпределен в нови зони, което също променя размерите на местния налог.

От 1 януари данъкът върху сградите в Русе се увеличава от 2 на 3 промила. От 8 г. данъкът на сградите в Общината не е променян, не са осъвременени и данъчните оценки.

"Минималната работна заплата става 933 лв. Всички разходи на Общината по потребителски цени за храни в градини, за услуги, за всичко, само на годишна база са нараснали с 14%, от 2017 г. с над 40%. Общината не е магазин. Общината не е заведение. Трайно нарастващите ни разходи се обезпечават с трайно нарастващи приходи, заяви кметът на Русе Пенчо Милков, предаде БНТ.

Русенци обаче са на мнение, че Общината трябва да търси приходи от друго място, а не от техните джобове.

"Има възможности, нека горе да си вземат нещата, знаят откъде, а не от народа. Тогава съм си получавала пенсията 100 лв. над минималната заплата. Сега е под минималната заплата", каза жител на града.

"На фона на цялата обстановка, да го повишават в момента не мисля, че е редно. Доходите се повишиха, но това не е основание да повишаваме и данъците. Ако продължаваме да сме заринати в боклуци, да няма кошове за смет и за строителни отпадъци, не виждам на фона на кое ще го повишат", обясни Вихрен Касабов.

Планира се и разширяване на платените зони в града. А от Общината обещаха да използват очакваните над 4.6 млн. лв. приходи за облагородяване на градската среда.

"Задължихме кмета на Община Русе в разходната част на бюджета да внесе предложение за конкретни проекти, които ползват местната общност и които се финансират от това увеличение на данъка недвижимо имущество. Мисля, че е справедливо, когато даваш пари, да знаеш какво ще получиш насреща", обясни общинският съветник Елеонора Николова.

От Общината припомниха, че хората само с едно основно жилище, могат да ползват облекчение на данъците с 50%, а ако собственикът е с трайно намалена работоспособност – със 75%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    58
    10 стинки
    "Най-лесно се вдигат данъците на балъци които не гласуват." П.М.
  • 4
    57
    За кого няма да гласувам
    Няма да гласувам за СДС- те подкрепиха вдигането на данъците. Няма да гласувам за ГЕРБ - те подкрепиха вдигането на данъците. Няма да гласувам за ДПС - те подкрепиха вдигането на данъците. Няма да гласувам за БСП - те подкрепиха вдигането на данъците. Няма да гласувам за хората на Българинов - те подкрепиха вдигането на данъците. Няма да гласувам за другите подлоги, които подкрепиха вдигането на данъците.
  • 5
    56
    До 55
    Много си "умен" бе, тази мисъл в учебника по комунизъм ли я прочете. С какво държавата или общината ми е помогнала да имам второ жилище /ако го имам/. Нали ако го имам и отдавам под наем плащам данък общ доход за получения наем. Въобще общината/държавата с какво помага. Помага в ремонтите на фасадите ли? Помага ни с проектите? Оправя тротоарите и улиците? Организира уместно и справедливо сметоизвозване? Изгражда парко места? Та като казах за паркоместата се сетих, по твоята логика да се вдигне данъка за колите. За втора кола 50 % отгоре, за трета 100 % отгоре. При всяка следваща над трета кола по 500 % отгоре. То градът ни се задръсти от таралясници. На живущите в едно жилище се водят по 4-5 коли регистрирани. Или чисто и просто данъка върху колите няма да го бутаме защото кметчето има кола, регистрирана в Русе. Както и всеки общински съветник има по няколко такива коли
  • 5
    55
    До Хайде, хайде
    По-миризливо от това л...но на това място не е имало, осмърдя града и околностите и продължава още по-силно да смърди, отврат! Така че по-добре е по-малкото зло. Това е хем смръдливо и некадърно, хем нагло, лъжливо и крадливо. А щом толкова го искаш, мириши си го, но за съжаление го миришат и търпят останалите русенци.
  • 2
    54
    Хойде, хойде
    Гласувате с номера на Кама Сутра, получавате зрелища.. Абе весело им е на колежките. Всяка си чака реда. Легенди си разказват за способностите муууууу, карамел мууууууу, бомбони.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари