Почина един от най-изявените български пианисти Теодор Мусев

0
Роденият в Русе талант си отиде на 83-годишна възраст
Роденият в Русе талант си отиде на 83-годишна възраст

Днес, на 83-годишна възраст в родния си град Русе, си отиде Теодор /Тео/ Мусев, един от най-изявените български пианисти през втората половина на 20-и век.

Тъжната новина съобщиха от Българското национално радио.

Възпитаник на Интерната за даровити деца и на Музикалната академия в София, той е имал шанса да учи при клавирните педагози Величка Савова и Тамара Янкова, както и при Димитър Ненов.

Като солист е концертирал с диригентите Илия Темков, Константин Илиев, Добрин Петков, Васил Казанджиев, Георги Димитров, Емил Табаков.

От края на 60-те години Тео Мусев е щатен солист на музикалните състави на БНР. В сътрудничество с диригентите Васил Стефанов и Александър Владигеров е реализирал серия записи за Националното радио и „Балкантон“, сред които всички клавирни опуси на Джордж Гершуин /някои от тях за първи път в България/. Осъществил е десетки първи изпълнения на български творби.

В началото на 80-те години пианистът попълва своя Гершуинов интеграл със собствена авторска обработка на най-любимите негови песенно-клавирни миниатюри.

Тео Мусев е един от първите органисти в България, специализирал „органова интерпретация“ във Варшава.

Като камерен изпълнител той е имал партньорства с най-големите инструменталисти и певци на своето време, сред които Минчо Минчев и Никола Гюзелев.

Поклон пред светлата му памет!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари